Plin u automobilu: koji ga motori podnose, a u koje se ne smije ugraditi?

Japanski motori nemaju kontinuirano podešavanje zazora ventila, pa mogu izgorjeti ako se vozi na plin, to se može spriječiti ubrizgavanjem ulja, radi hlađenja ventila i preciznom regulacijom, ali…

Zbog visoke cijene goriva, štednja ugradnjom plinske instalacije mnogima postaje primamljiva. Često se razmišlja kako je vozačima koji prelaze puno kilometara to isplativije od dizelaša. Možda je to točno u slučaju motora koji su prilagođeni ugradnji plina, a radi se u pravilu o europskim benzinskim motorima, s kontinuiranim podešavanjem zračnosti, preko hidrauličkih podizača ventila. Japanski motori to u pravilu nemaju, neovisno radi li se o klasičnom razvodnom mehanizmu s podešavanjem zračnosti vijkom, ili podešavanje nije predviđeno. Takav je slučaj kod Mazdinih motora, što pokazuje uvjerenost japanskih stručnjaka u visoku kvalitetu i zanemarivo trošenje razvodnog mehanizma.

Kad se uračunaju troškovi ugradnje instalacije, povećani troškovi održavanja i rizici skupih kvarova, zahvat se ne isplati

Naime, uz napajanje plinom ventili, posebice ispušni, znatno se više zagrijavaju te stoga rastežu. Kako nemaju prostora za to, jer nema kompenzacijskog elementa poput hidropodizača, rastegnuti se ventili ne zatvaraju potpuno i stoga brzo izgore. Stoga motore opremljene sustavom napajanja plinom u pravilu treba otvarati već nakon 40.000 km (ponekad i prije) te mijenjati ventile. To se donekle može ublažiti ugradnjom lubrifikatora – specijalnih mlaznica koje prskaju ulje po ventilima i tako ih hlade. Ali, ni to nije potpuno pouzdano.

Zbog povratnih detonacija često stradaju usisno kućište i mjerač protoka zraka, pogotovo ako se ugradi loša oprema
Budući da proizvođač nije predvidio rad na LPG, materijal i dizajn glave motora nije prilagođen dodatnom toplinskom opterećenju. Većina Mazdinih motora nema kontinuirano podešavanje zračnosti ventila, jer nije potrebno, naglašavaju nam u ovlaštenom Mazdinom servisu. Kod većine japanskih benzinskih motora predviđena je samo slušna provjera (!) razvodnog mehanizma svakih 120.000 km. Kako bi se izbjeglo oštećenje glave motora, ventila, mjerača protoka zraka, kućišta filtra zraka i rezonantnih kutija, u slučaju da je ipak ugrađena plinska instalacija, potrebno je značajno skratiti interval kontrole zračnosti ventila, ovisno o uvjetima eksploatacije i to na maksimalno 50.000 km. U tom slučaju nije dovoljna slušna provjera, već je potrebno izmjeriti zračnost. To je dodatni trošak, koji nije predviđen planom redovitog održavanja. Dakle ako želite štedjeti s Mazdinim benzinskim motorom, tako što ćete ugraditi napajanje plinom – nula bodova!

Vožnjom na plin ispušni ventili teško izdrže 50.000 km, pa na kraju računica ispadne po onoj narodnoj da je ‘perje pojelo meso’…
Ugradnja plinske instalacije, kao i bilo koje druge opreme, treba biti odobrena od strane proizvođača. U protivnom dolazi do isključenja jamstva. Trenutno nemamo odobrenu od strane proizvođača ugradnju niti jedne plinske instalacije, naglašavaju u ovlaštenom servisu: Činjenica je da se u zadnje vrijeme ugradilo dosta plinskih instalacija u vozila našeg programa. Bez obzira na jamstvene odredbe, vozila s plinskom instalacijom nisu potpuno isključena iz jamstva. Trošak neće biti pokriven samo u onim slučajevima kada se djelovanje ili ugradnja plinske instalacije može povezati s kvarom.

Troškove održavanja povećava potreba izmjene filtara tekuće i krute faze svakih 10.000 km

Ugradnja plinske instalacije u benzinski motor složen je i opsežan posao, a osim mehaničkog dijela povezuje se i električno s upravljačkim modulom motora, te nije rijetkost da uzrokuje nepravilnosti u radu raznih sustava, kao na primjer DSC. Kako proizvođač nije konstrukcijski projektirao motore za rad na LPG, jasno je da nije moguće dobiti pune performanse i, što je još važnije, trajnost i pouzdanost. Ne treba zanemariti ni da se plinskom instalacijom povećavaju i troškovi održavanja.

Rad plinskog sustava treba biti usklađen sa svim ostalim sustavima, što nije lako

Mazdini benzinski motoru su među najpouzdanijima, a uz plin se slika mijenja

Benzinski model 3 prethodnih serija jedan je od najizdržljivijih, ali ako se samo napaja benzinom

S pogonom na plin znatno je teže podesiti optimalne parametre motora

Česti su toroidalni spremnici plina na mjestu rezervnog kotača

Cilindrični spremnici plina imaju veći obujam, ali smanjuju korisnost prtljažnika

Uz prekidač je pokazivač raspoložive količine plina u spremniku


Komentari

loading...