DOKTORE POMOZITE

10 stvari koje trebate znati kad mijenjate motorno ulje

Izmijeniti motorno ulje nije komplicirano, ali je zahtjevno te bitno utječe na podmazivanje i trajnost automobilskog motora…

Podmazivanje je krvotok automobilskog motora, jer smanjuje trenje i trošenje vitalnih dijelova automobilskog motora.Tijekom korištenja motorno ulje gubi na svojstvima i čistoći te ga je potrebno izmijeniti u propisanom intervalu – najčešće jedanput godišnje ili nakon 15.000 km, što prije istekne.

Prilikom svake izmjene motornog ulja preporučljivo izmijeniti i uljni filtar. Za to je potreban odgovarajući alat. Preporučljivo je ulje izmijeniti u servisu, koji ima i odgovarajuće uvjete za zbrinjavanje ulja. Ni u kojem slučaju rabljeno motorno ulje ne izlijevajte u kanalizacije, jer jedna litra može onečistiti 100.000 litara vode.

Ovo je 10 važnih stvari koje trebate znati pri izmjeni motornog ulja:

1. Važno je da prilikom izmjene s motornim uljem iziđe što više nečistoća. Zato je najbolje ulje izmijeniti odmah nakon gašenja motora, dok je ulje vruće. Tada je najtečnije i u sebi ima većinu nečistoća iz motora. Ako se to ne napravi odmah, uljne nečistoće se natalože na dno kartera i teše izlaze iz kartera.

2. Čep od ulja često ‘zapeče’, pa ga je teško odviti. Većina automobila ima čep s usadnom glavom, pa treba koristiti odgovarajuće (imbus) ključeve. Ako je čep sa šesterostranom glavom, treba koristiti okaste ključeve, jer korištenjem viljuškastih lako dolazi do preskakanja.

3. Prije odvijanja treba pripremiti odgovarajuću posudu za skupljanje ulja. Preporučljivo je imati zaštitne rukavice, jer motorno ulje može izazvati neugodne opekline. Najbolje je pustiti da čep padne u posudu, jer se u protivnom izlažete prskanju ulja. Treba pričekati dok ulje potpuno ne iscuri iz kartera, no nema potrebe čekati zadnje kapljice.

4. Uljni pročistač skida odgovarajućima alatom. Ako je okrenut prema dolje, prije skidanja treba podložiti odgovarajuću posudu za skupljanje ulja. Budući da je zagrijan na visoku temperaturu preporučljivo je koristiti zaštitne rukavice.

5. Prilikom odvijanja prvo je na redu čep kartera, pa uljni filtar. Prilikom zavijanja redoslijed je obrnut: pročistač, pa čep.

6. Prije uvijanja novog pročistača preporučljivo ga je napuniti uljem, kako bi se nakon pokretanja motora brže uspostavio potreban tlak u sustavu za podmazivanje. Prstom nauljite brtvu pročistača i pažljivo ga uvijte. Stegnite ga čvrsto, ali rukom, a ne ključem! U protivnom pročistač može zapeći pa ga je naknadno vrlo teško skinuti.

7. Prije uvijanja čepa za ulje obvezatno treba izmijeniti bakrenu brtvu (vrlo je jeftina), jer u protivnom može curiti ulje. Čep se uvija rukom do kraja, a potom steže ključem. Treba ga uviti čvrsto, ali s osjećajem! Ne smije se pretjerati, posebice ako je karter aluminijski, jer može doći do preskakanja vijka.

8. Tada treba očistiti kontrolnu šipku ulja i uliti propisanu količinu svježeg ulja, kroz čep za ulijevanje. Ako se čep zatvara prelagano, preporučljivo je utisnuti elastične zatike na čepu. Ako ni to ne pomaže treba kupiti novi uljevni čep.

9. Prije pokretanja treba provjeriti razinu ulja i po potrebe doliti do maksimuma. Nakon toga treba pokrenuti motor i pustiti ga da radi nekoliko minuta. Potom treba ponovno provjeriti razinu ulja i po potrebi ga doliti do maksimuma.

10. Uvedite rutinu kontrole razine motornog ulja barem svakih 15 dana, ako se vozi intenzivnije, i češće. Kontrola treba biti na ravnoj podlozi, najmanje 10 minuta nakon zaustavljanja motora, najbolje ujutro prije paljenja motora.

Redovita kontrola razine ulja te po potrebi dolijevanje važan je čimbenik pouzdanosti i trajnosti automobilskog motora. Foto: Autoportal.hr

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo