DOBRO JE ZNATI

Akumulator se ispraznio? Ovo su mogući razlozi

Prazan akumulator najčešći je uzrok kvara automobila, što često rezultira potrebom zvanja pomoći na cesti ili hitnom zamjenom baterije

Ovo je osam glavnih uzroka problema s automobilskim akumulatorom:

  1. Kratko spojena ćelija zbog kvara separatora između pozitivne i negativne ploče.
  2. Kratko spojena ćelija ili ćelije zbog nakupljanja materijala ploča ispod ploča.
  3. Sulfacija nakon dugog razdoblja neupotrebe u stanju niskog napunjenosti ili bez napunjenosti.
  4. Korozija ili oštećenje pozitivnih i negativnih terminala.
  5. Slomljeni unutarnji spojevi kao posljedica korozije.
  6. Slomljene ploče zbog korozije i vibracija.
  7. Oštećenje kućišta baterije.
  8. Niska razina elektrolita (tekućine).

Kako radi moj automobilski akumulator?

Olovno-kiselinske automobilske baterije sastoje se od ploča od olova i olovnog dioksida potopljenih u otopinu elektrolita od oko 35 posto sumporne kiseline i 65 posto vode. Tijekom pražnjenja, kao što je kada se baterija koristi za pokretanje automobila ili napajanje prednjih svjetala, sumporna kiselina u elektrolitu se iscrpljuje, ostavljajući otopinu elektrolita s većim udjelom vode. Sulfat iz kiseline oblaže ploče, smanjujući površinu na kojoj se može dogoditi kemijska reakcija. Punjenje preokreće ovu kemijsku reakciju, vraćajući sulfat u kiselinu.

Velika snaga olovne baterije zbog svoje težine, zajedno s niskom cijenom, čini je privlačnom za upotrebu u automobilima. Ova vrsta baterije sposobna je osigurati visoku struju potrebnu starterskom motoru za pokretanje motora automobila. Baterija pohranjuje energiju koja se oslobađa za pokretanje motora. Kada se motor pokrene, baterija vašeg automobila se puni pomoću sustava punjenja pokretanog motorom – alternator uzima energiju od rotacije motora preko remenskog pogona kako bi opskrbio struju punjenja.

Korozija na priključcima akumulatora vrlo je čest uzrok automobila koji se ne pokreće. Korozija, koja često ima oblik bijelog praha (olovni sulfat) dodaje otpor, smanjujući količinu električne struje koja može doći do motora startera. Povremeno čišćenje terminala vodom i žičanom četkom spriječit će to, ali svakako nosite rukavice i zaštitu za oči jer je bijeli prah otrovan i ne smije se udisati, progutati ili dopustiti da dođe u dodir s kožom.

Akumulator je otkazao? Nemojte kupiti/ugraditi novi prije nego provjerite OVO

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo