DOKTORE, POMOZITE

Alfa Romeo 147 1.6 T.S. (2006.): novi akumulator se ispraznio nakon dva mjeseca

Alfa Romeo 147 ponekad ima problema s električnom instalacijom te ste pogriješili ste što ste novi akumulator ugradili prije nego ste provjerili ispravnost alternatora i regulatora napona…

Poznato je da se zdravi dio, kad dođe u bolesno okruženje, razboli, odnosno otkaže. Tri su moguća uzroka. Prvi je u neispravnom alternatoru – da bi se akumulator dobro punio, napon alternatora, u području srednjih okretaja motora, treba biti 14,2 do 14,5 V. Drugi je u potrošnji električne energije dok je motor ugašen – tada je elektronički modul uključen u programu ‘spavanja’, za održavanje nužnih funkcija, poput elektroničke blokade paljenja, a jakost struje ne smije prelaziti 5 mA.

Treći je u prevelikom otporu elektropokretača, te ga je kod starijih automobila preporučljivo servisirati, pri čemu se tokari rotor te mijenjaju i podmazuju ležajevi. Ako je jedan ili više navedenih uzroka u pitanju, a prije ugradnje novog akumulatora se sve ne provjeri i popravi, brzo otkaže i novi akumulator. Nakon što sve popravite kod dobrog autoelektričara, provjerite razinu elektrolita u akumulatoru i po potrebi dolijte destiliranu vodu.

Potom ga napunite vanjskim punjačem. Možda ćete ga spasiti, ali vijek mu je zasigurno znatno smanjen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin