Audi A3 1.9 TDI (2005.): mogu li odsjeći krov i pretvoriti ga u cabrio?

-

Audi A3 1.9 TDI druge generacije ni u kojem slučaju to ne pokušavajte pretvoriti u Audi A3 Cabrio 1.9 TDI , jer bi vaš auto postao tehnički neispravan i zreo za otpad…

Karoserija je prostorna konstrukcija te se odsijecanjem krova (koji je bitan konstrukcijski element “zaštitnog kaveza”) znatno urušavaju zaštitna svojstva karoserije, posebice u jačem sudaru ili kod prevrtanja.

Rezanje krova moguće je kod starih automobila, poput stare modela Volkswagen Buba (ne i New Betle), koja ima odvojenu i masivnu noseću šasiju. Pri izradi kabrioleta temeljito se ojačava podnica, kako bi se nadoknadila izgubljena čvrstoća zbog odsijecanja krova.

Budući da se odrezani nosači krova moraju nadomjestiti znatno nepovoljnije postavljenim ojačanjima u podnici, svaki se izgubljeni kilogram u krovu mora nadoknaditi s dva kilograma u podnici.

Zbog toga su kabrioleti stotinjak kilograma teži od standardnih modela (na to utječe i mehanizam pokretnog krova). Ako baš želite kabriolet, prodajte Audi A3 Cabrio i kupite takav rabljeni model!

Autor