TEHNIČKI FORUM

Automatski mjenjač? Ovo su razlozi pro i contra

Foto: BMW, Pixabay
-

Automatski mjenjač vožnju čini ugodnijom i sigurnijom, smanjuje opterećenje motora i prijenosnog mehanizma, ali povećava cijenu i potrošnju goriva te poskupljuje održavanje

PRO
Automatski mjenjač svih koncepcija olakšavaju vožnju, čine je ugodnijom, a i sigurnijom, jer se vozač može usredotočiti na vožnju. Najvažnija je prednost je što automatski mjenjač smanjuje dinamičko opterećenje motora, posebice u klasičnoj verziji s hidrodinamičkim pretvaračem momenta ili CVT. Može i udvostručiti vijek motora. Stoga je posebno pogodan za vozila koje vozi ‘sto ruku’ ili su često u ritmu ‘stani-kreni’. Olakšava ugradnju učinkovite mehaničke blokade protiv krađe.

CONTRA
Automatski mjenjač povećava cijenu automobila za 1500 do 2500 eura. Svaki automatski mjenjač povećava i potrošnju goriva, najmanje DCT, u Volkswagenovoj terminologiji DSG, (5 posto), a najviše CVT i klasičan (10 do 15 posto). Ako se pokvari, troškovi popravka papreno su veliki, pa se često više isplati kupiti reparirani ili novi. Zbog toga se rabljeni automobil s automatskim mjenjačem teže prodaje nego s klasičnim. Usto, klasični automatski mjenjači i CVT pogoršavaju performanse.

DOBRO JE ZNATI
Prvi automatski mjenjač ugradio je Oldsmobile Custom 8 Cruiser iz 1939., ali on u stvari nije bi prvi!

Autor