AUTOMATSKI MJENJAČ

Automatski mjenjač – prednost ili mana kod rabljenih?

Foto: BMW, Pixabay
-

Je li automatski mjenjač prednost ili mana pri kupnji rabljenog? Na forumima se uglavnom kritiziraju automatski mjenjači, ali vjerujem da imaju i značajnih prednosti. Koji su glavni kriteriji pri izboru? 

AS Kramar – vaša provjerena adresa za rabljena vozila

To je mail kojeg smo dobili na redakciju a ovo je odgovor: Automatski mjenjač je prednost i mana za rabljeni automobil, i pritom mislimo na klasične s hidrodinamičkim pretvaračem (koji su najpreporučljiviji), ili s kontinuiranim automatskim mjenjačem (CVT). Prednost je što takvi automatski mjenjači znatno smanjuju dinamičko, posebice udarno opterećenje na motor i cijeli prijenosni mehanizam. To je vrlo izraženo kod teških vozila. Tako gradski autobusi s ručnim mjenjačem (takvi se rade sve rjeđe), u ritnu stani-kreni, teško mogu prijeći do generalke 150.000 km.

Ako imaju automatski mjenjač, do generalke prelaze i više od dvostruko. To vrijedi i za spojku, vratila, homokinetičke i kardanske zglobove. Također, motor s automatskim mjenjačem, teže se može preopteretiti u sportskoj vožnji, a pouzdanije je kočenje kod parkiranja, ubacivanjem u P, nego kad se klasični mjenjač ubaci u prvi stupanj ili stupanj za hod unatrag. Mane automatskog mjenjača su viša potrošnja (oko 10 posto) i nešto lošije performanse, ali to nije problem.

Problem je ako se automatski mjenjač pokvari – tada treba računati na skupi popravak, dvije do tri tisuće eura, možda i više. No, ako se prethodno sve pregleda, ne bi trebalo biti problema. Rabljene modele s robotiziranim ručnim mjenjačima je, zbog toga, riskantno kupovati. Najvažnije je kupovati u provjerenoj autokući, koja za svaki ponuđeni automobil s automatskim mjenjačem nudi cjelokupnu povijest servisiranja, a sve je prije prodaje temeljito provjereno. Takva je kupnja najsigurnija, a uz dobar kupoprodajni ugovor kupac je najbolje zaštićen.

Autor