DOBRO JE ZNATI

Pri izboru autoškole neka vam kriterij ne bude niska cijena. Skuplje je u pravilu isplativije

Foto: Pixabay
-

Autoškola stoji (znatno) manje od materijalne štete koju loš vozač može prouzročiti, a troškovi stradavanja često su neprocjenjivi

Piše: Goran Husinec, sudski vještak za promet

Koju autoškolu upisati? Ljudi često upisuju sebe ili svoju djecu u autoškolu koja je najbliže njihovoj kući, poslu ili školi ili koja je najjeftinija Pogrešno je mišljenje da je svaka autoškola ista te su odvoženi sati vožnje samo formalnost kako bi se prošlo na vozačkom ispitu.

Mnogi misle, odvozim sate, položim vozački a onda ću se nekako snaći u vožnji. To je pogrešno i opasno. Autoškola je škola između života i smrti. U autoškoli ima ponavljanja grešaka i pada se na ispitu ali nakon nje ne. Nikad više, i najmanja greška u vožnji može prouzročiti fatalne posljedice.

Često se za dobru autoškolu kaže je skupa! Nije skupa ona je najjeftinija škola, cijena joj je (znatno) niža od materijalne štete koju loš vozač može prouzročiti, a troškovi stradavanja često su neprocjenjivi. Kupci automobila često izdvajaju velike iznose za sigurnosnu opremu u svojim vozilima. Logika: to je za moju i sigurnost moje obitelji.

To je djelomično točno, a pritom se ne zapitaju bi li taj iznos uložen u autoškolu možda bio učinkovitiji? Zamislite da uložite samo iznos od 10 posto vrijednosti vozila u školovanje vozača, iz prosječnog vozača dobili biste dobrog, dok za taj novac uložen u automobil dobije se samo malo više, često potpuno nužne opreme.

Autor