DOBRO JE ZNATI

Besplatni servisni pregled: korist ili navlakuša? I jedno i drugo!

Pravodobnim i temeljitim pregledom automobila nepravilnosti i kvarovi otkrivaju se u najranijoj fazi, kad je i popravak najjednostavniji, a trošak najmanji, ali i motivira na ulaganje u servisiranje automobila…

Mnogi specijalizirani servisi nude besplatne preglede. Iako u tome mnogi vide ‘navlakušu’, jer tako servisi dobivaju klijentelu i prisiljavaju vlasnike automobila na popravke, koristi su obostrane. Naime, ako se nepravilnosti i sitni kvarovi otkriju u ranoj fazi, sprječava se da prerastu u velike i skupe kvarove.

Pravodobni popravci su i najjeftiniji, a vlasnik automobila može sam odlučiti što od popravaka želi napraviti odmah, a što može ostaviti za kasnije. Servisi sami često određuju listu prioriteta popravaka i one su u pravilu korektne. No, svakako treba razlučiti ono što treba napraviti odmah i ono što može još pričekati neko vrijeme.

Dijagnostika motora obavlja se u tri koraka:

MEHANIČKA DIJAGNOSTIKA – provjerava mehanike motora, mjere se tlakovi kompresije i propuštanja cilindara, jer o tome ovisi opće stanje motora, potom se mjeri tlak ulja, stanje razvodnog mehanizma (remen/lanac, bregasta vratila) te provjeravaju sustavi hlađenja i ispuha.

HIDRAULIČKA DIJAGNOSTIKA – provjera se stanja sustava za napajanje gorivom, mjeri se tlak i količina goriva te utvrđuju razlike po pojedinim cilindrima, provjerava stanje brizgalica te regulatora tlaka, filtra i spremnika goriva.

ELEKTRONIČKA DIJAGNOSTIKA – provjeravaju se  sustavi ubrizgavanja i paljenja, odnosno sve električne i elektroničke komponente tih sustava. Ispituju bitne komponente sustava za niski i visoki napon (električne vodove, senzore, davače impulsa, konektore, svjećice, elektronika paljenja, Hallov davač, upravljačka elektronika), razvodnik visokog napona, bobine za statički razvod, senzore tlaka usisanog zraka, položaja leptirastog ventila, temperature usisanog zraka, temperature tekućine motora i kliktanja.

Posebice je važno ispitivanje stanja leptirastog ventila, elektromagnetskog ventila i lambda sonde. Nakon što u servisu naprave dobru dijagnostiku, popravak je u pravilu lakši i jednostavniji te svaki vlasnik automobila može procijeniti koliko bi ga popravak stajao. Preporučljivo je koristiti originalne rezervne dijelove, jer to jamči ispravnost i pouzdanost automobila.

U svrhu dijagnostike koristi se specijalizirana oprema: mjerni instrumenti, manometri, osciloskopi, kompjutori, analizatori, alati, naprave). Isto tako važno je znanje i poznavanje pojedinih sustava automobila kao i baze podataka za pojedine tipove vozila.

Svrha dijagnostike jest otkrivanje grešaka i anomalija na vozilu, njihovo otklanjanje i u konačnici potvrdu ispravnosti vozila. Za to je potrebna kvalitetna elektronička oprema, a popravak treba napraviti u specijaliziranom servisu za upravljačku elektroniku automobila. Dakle, tu nema ništa po sustavu ‘uradi sam’.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin