DOKTORE, POMOZITE

BMW 318i (2003.): problemi s dotrajalom spojkom

BMW 318i (E46) ima solidan prijenosni mehanizam, a sve ukazuje da je dotrajala spojka, što je prvenstveno posljedica stila vožnje. Tu se ne može ništa popraviti, nego voziti umjerenije, dok ide, a potom izmijeniti…

PITANJE ČITATELJA

BMW 318i, E46, 2003., 194.000 km. Zanima me samo jedna stvar: spojka odvaja tek pri kraju otpuštanja papučice! S obzirom na to da kod drugih automobila koje sam vozio to nije slučaj, želio bih znati je li to kakav kvar te, ako jest, kako riješiti problem. Inače, pri vožnji i promjeni stupnjeva nema nikakvih neobičnih pojava!

ODGOVOR DOKTORA

BMW 318i (E46) ima solidan prijenosni mehanizam, a sve ukazuje da je dotrajala spojka, što je prvenstveno posljedica stila vožnje. Tu se ne može ništa popraviti, nego možete voziti umjerenije, dok ide, a potom izmijeniti. S obzirom na navedenu kilometražu, moguća su dva uzroka: prvi je da je auto prešlo znatno više nego što ste naveli, a drugi da je auto vožen sportski, pa je spojka dotrajala. Uz umjereniju vožnju možete prijeći nekoliko desetaka tisuća kilometara.