DEKARBONIZACIJA MOTORA

Čišćenje glave motora, usisne grane i ventila od naslaga čađe

Metodom pjeskarenja organskim abrazivnim medijem (granulatom orahove ljuske) uklanjaju se naslage čađe te se poboljšavaju performanse motora i smanjuje potrošnja goriva, a motor radi tiše i lakše prolazi eko-test

Motori s direktnim ubrizgavanjem, bilo da se radi o suvremenim turbodizelskim ili turbobenzinskim motorima tijekom eksploatacije podložni su stvaranju naslaga čađi i sagorjelog motornog ulja. One se talože na stijenkama usisne grane, oko usisnih ventila i usisnih kanala glave motora.

Na ta taj je način smanjen protok zraka u cilindre motora, a također se javljaju nepravilna strujanja, vrtloženja (turbulencije), za koje je karakteristično da svaka čestica čađe, uz translatornu brzinu ima i rotacijsku, što olakšava taloženje na stijenke.

Rješenje je nova, inovativna metoda dekarbonizacije, odnosno uklanjanja čestica ugljika sa stijenki usisne grane i s ventila, metodom pjeskarenja organskim abrazivnim medijem (granulatom orahove ljuske). Prilagođenim postupkom uklanjaju se naslage čađi sa stijenki kanala u glavi motora i ventila, bez rizika oštećenja metalnih površina.  Očišćena čađa, zajedno s abrazivnim materijalom potom se vakuumski uklanja. Usisna grana motora se čisti u ultrazvučnoj kadi.

Čišćenjem glave, ventila i usisne grane od čađe (dekarbonizacijom) postiže se:

– tiši i mirniji rad motora
– bolji odgovor na gas i veća snaga motora
– niža potrošnja goriva
– bolji eko test

Nakon čišćenja (dekarbonizacije) naslage čaše potpuno se uklanjaju sa stijenki usisnih kanala u glavi, ventila usisne grane