DOBRO JE ZNATI

Crne točkice na vjetrobranskom staklu: Znate li koje sve funkcije imaju?

Ova traka, koju nazivaju i frit, nadalje, pomaže i u boljem brtvenju vjetrobranskog stakla, a ona prikriva i tragove ljepila na rubovima vjetrobranskog stakla…

Na svakom vjetrobranskom staklu primijetit ćete crene točkice po rubovima, a često i u području iza retrovizora. Znate li koja je njihova funkcija? Pa ima ih više, a one su iznimno važne.

Naime, kad se vjetorbransko staklo peče u industrijskim pećnicama rubovi bi se distorzirali, a to bi utjecalo i na vidljivost kroz staklo pa su proizvođači automobila odlučili dodati ove točkice koje su u biti uzorci keramičke boje. Zbog njih se temperatura u pećnici ravnomjerno raspoređuje.

Ova traka, koju nazivaju i frit, nadalje, pomaže i u boljem brtvenju vjetrobranskog stakla (bolje prianjanje ljepila po rubovima), a ona prikriva i tragove ljepila na rubovima vjetrobranskog stakla, što definitivno ne bi bilo lijepo vidjeti.

Za kraj, ove točkice se nerijetko šire i na područke iza unutarnjeg retrovizora iz jednostavnog razloga – u tom području vam neće pomoći sjenila (koja su s vozačeve i suvozačeve strane), pa frit pomaže blokirati sunčevu svjetlost kad gledate u retrovizor…

Preneseno iz Revijahak.hr

Autoportal No.1

Autor

Preporučeni sadržaj