DOKTORE, POMOZITE

Kad dizelski motor mijenja zvuk nije bezazleno, ovo su razlozi

-

Dizelski motor problem može imati u turbopunjaču, brizgaljkama, visokotlačnoj pumpi, ventilima i sve to može izazvati otkaz motora

Zvuk kojeg stvara dizelski motor jedna je od najvažnijih informacija pri ocjeni njegovog stanja i ispravnosti. Svaki vlasnik automobila zna kako zvuči njegov metalni ljubimac i ako nastane bilo kakva nepravilnost, treba je shvatiti ozbiljno.

Najčešće se, s povećanjem brzine vrtnje motora, javlja visokotonski fijuk, a tada je u pravilu uzrok u turbopunjaču, odnosno debalansu rotora i istrošenim ležajevima. Problemi počinji sa začađenjem, koje stvara neravnomjerno opterećenje rotora

Ako se čuje huk iz motora to je posljedica povrata goriva iz visokotlačne pumpe goriva, a vibriranje (struganje) ukazuje na problem u visokotlačnoj pumpi goriva.

Kad dizelski motor intenzivno mijenja zvuk s promjenom brzine vrtnje, koji prelazi u pištanje, treba posumnjati i na izgorene ventile (najčešće ispušne), što je često posljedica forsiranja u vožnji.

Najvažnije je znati da promjena boje, frekvencije i intenziteta zvuka kojeg stvara dizelski motor ukazuje na probleme koje se ne smije ignorirati. Treba odmah u servis, kako se manje nepravilnosti ne bi pretvorile u skupe kvarove.

Autor