DOKTORE, POMOZITE

Dizelski motor trza, gubi snagu i gasi se? Ovo je 5 mogućih razloga

Foto: Porsche Croatia
-

Dizelski motor trza pri dodavanju gasa i gasi se u leru zbog problema s ubrizgavanjem goriva, začađenja EGR ventila i/ili DPF-a, dotrajalog turbopunjača i pada tlakova kompresije 

Dizelski motor gubi učinkovitost i pouzdanost u pravilu zbog gubitka osnovnih radnih parametara koji se tiču ubrizgavanja i izgaranja te pročišćavanja i ispuhivanja produkata izgaranja. Dakle, ako motor gubi snagu trza pri ubrzavanju, radi nemirno u leru i gasi se, uzrok, odnosno uzroci mogu biti:

1. Nedovoljna količina goriva na brizgaljkama, uslijed propuštanja na brtvama brizgaljki i/ili povratnom vodu. Rješava se servisiranjem i čišćenjem brizgaljki (izmjenom u slučaju većeg opterećenja) te čišćenjem ili izmjenom povratnog voda.

2. Prenizak tlak goriva u sustavu common-rail (zajedničkom vodu), koji u praznom hodu treba biti 300 bara. Ako je niži, problem može biti u senzoru tlaka ii/li istrošenju visokotlačne pumpe goriva.

3. Začađen EGR ventil i/ili DPF, što se rješava čišćenjem u specijalizirano servisu ili (u slučaju težih nepravilnosti), izmjenom. Začađenje je u pravilu povezano s greškama u ubrizgavanju – prevelikoj količini goriva koja ne može izgorjeti.

4. Začađen i istrošen turbopunjač, što je posljedica dotrajalosti tog važnog sklopa, uslijed turiranja hladnog motor, naglog gašenja zagrijanog, rada s manjkom ulja ili lošim/dotrajalim motornim uljem…

5. Pad tlakova kompresije motora, uslijed istrošenja cilindara/klipnih prstenova i/ili ventila/sjedišta ventila, češće ispušnih, što otežava i onemogućava paljenje ubrizganog goriva, Provjerava se mjerenjem tlakova kompresije hladnog motora. Ako je dizelski motor u dobrom stanju, tlakovi trebaju biti veći od 30 bara, a 27 bara je granica kad je ugrožen rad motora i nužna je ozbiljna reparacija.

Autor