12. veljače 1907. rođen glasoviti fotograf utrka Louis Klemantaski

Mitologija utrka pored vozača i konstruktora donijela je legendaran status još nekim protagonistima iz, da tako kažemo, sporednih branši, a jedan od takvih je nesumnjivo bio fotograf Louis Klemantaski.

Rođen u Harbinu, u onom dijelu sjeverne Kine koji je tada bio poznat pod imenom Mandžurija, od oca Britanca poljskog porijekla i majke Ruskinje, Klemantaski će u trkaćim krugovima postati toliko poznat da će mu nadimak biti ‘on’ (engleski ‘himself’).

To je, dakako, šala na račun njegovog prezimena, teško izgovorljivog voditeljima mnogih press centara, ali jasno pokazuje i koliko je poznat bio u trkaćim krugovima. Već je s osam godina naučio voziti automobil, a dvije godine potom dobio je na poklon prvi foto aparat.

Preselivši se u Englesku zbog školovanja zaljubio se u utrke i sve slobodno vrijeme provodio na čuvenoj stazi Brooklands. Već je u tinejdžerskim godinama počeo slikati utrke i prodavati te fotografije vozačima, tako si dopunjavati džeparac.

Izučio je i mehaničarski zanat, radeći za tvornicu automobila Singer, a okušao se i u vožnji utrka, no nakon ozljede noge 1933. zaključio je da je njegov najveći talent ipak fotografija, i da mu ista može poslužiti kao carte blanche za sve značajne utrke u Europi.
Između 1936. i 1974.

Klemantaski je snimio oko 55.000 trkaćih fotografija, usavršivši tehniku slikanja pokretnih objekata Jacques-Henri Lartiguea. Pored slika koje je radio pored staze, znao bi se okušati i kao suvozač na natjecanjima poput relija Monte Carlo ili Mille Miglia, te snimati slike iz jurećeg automobila.

Na Mille Miglia je s Peterom Collinsom 1956. završio drugi, a sljedeće su godine odustali s vodeće pozicije. Zaštitni su mu znak bile dramatične crno-bijele fotografije, snimane iz velike blizine: u vremenu kada sigurnost oko staza još nije smatrana osobito bitnim faktorom, Klemantaski se najčešće nastojao pozicionirati uz sam rub staze.

Nakon umirovljenja živio je u Bathu, gdje je i preminuo 24. lipnja 2001., a već za života počelo je intenzivno objavljivanje knjiga s njegovim fotografijama, koje su svakako jedan od najboljih i najspektakularnijih dokumenata nekoliko uzbudljivih trkaćih desetljeća.

Uz Bernarda Cahiera Klemantaski je vjerojatno najpoznatiji fotograf u povijesti automobilskih utrka.


Komentari

loading...