DOKTORE POMOZITE

Audi A3 1.6 (2006.): dobar je i pouzdan, ali puno troši, htio bih dizelaša…

-

Audi A3 1.6 je pouzdan i izdržljiv te ako je potrošnja goriva jedini problem, ne savjetujemo vam prodaju pa kupnju, jer ćete u transakciji izgubiti 3000-4000 eura, povećati troškovi održavanja, a možete i kupiti ‘mačka u vreći’…

PITANJE ČITATELJA

Audi A3 1.6 (2006.), 102 KS, 209.000 km. Premda me dobro služi, nisam imao niti jedan veći problem niti kvar, ubija me visoka potrošnja goriva, koja u gradu iznosi više od 11 litara. Godišnje prelazim 15.000 km, većinu u gradu, pa bih želio smanjiti troškove za gorivo. Želio bih povoljno kupiti dizelaša s kojim bih mogao biti miran nekoliko godina. Što mi savjetujete?

ODGOVOR DOKTORA

Vaša je želja da smanjite troškove vožnje, a mala je vjerojatnost da ćete ih u bilo kojoj opciji, kad sve uzmete u obzir, smanjiti. Ako kupite rabljenog dizelaša starog 13-14 godina, nećete imati puno koristi od nižih troškova za gorivo, ako budete trebalo mijenjati turbopunjač, brizgaljke, visokotlačnu pumpu, zamašnjak podijeljene mase…

Svaka od tih opcija stoji oko tisuću eura, a može se desiti da treba napraviti ‘generalku’. Naime, automobili s turbodizelskim motorom u pravilu imaju dobre performanse i nisku potrošnju i trebate se zapitati – zašto bi ih netko prodao dok su u dobrom stanju.

U pravilu to rade kad se približe skupi servisi i kvarovi, te je velika vjerojatnost da naletite na primjerak u lošem stanju, možda s vraćenom kilometražom. U startu ćete platiti 3000-4000 eura više nego što ćete dobiti za vašeg starog benzinca, potom ćete biti izloženi povećanim troškovima.

Mala je vjerojatnost da ćete profitirati kupnjom starog dizelaša. Vaš je benzinac trajan i izdržljiv, jedan od najboljih koje je Volkswagen ikada napravio(ako se zanemari visoka potrošnja goriva). Potrošnju možete smanjiti ako auto servisirate, gume napušete na tlak za puno opterećenje i vozite umjereno.

Autor