Automatski mjenjač – prednost ili mana kod rabljenih

Poštovani, da li je automatski mjenjač prednost ili mana pri kupovini polovnog automobila? Na forumima se uglavnom kritikuju automatski mjenjači, ali vjerujem da imaju i značajnih prednosti. Koji su glavni kriterijumi prilikom izbora? S poštovanjem

Automatski mjenjač je prednost i mana za rabljeni automobil, i pritom mislimo na klasične s hidrodinamičkim pretvaračem (koji su najpreporučljiviji), ili s kontinuiranim CVT mjenjačem. Prednost je što takvi automatski mjenjači znatno smanjuju dinamičko, posebice udarno opterećenje na motor i cijeli prijenosni mehanizam.

To je vrlo izraženo kod teških vozila. Tako gradski autobusi s ručnim mjenjačem (takvi se rade sve rjeđe), u ritnu stani-kreni, teško mogu prijeći do generalke 150.000 km. Ako imaju automatski mjenjač, do generalke prelaze i više od dvostruko. To vrijedi i za spojku, vratila, homokinetičke i kardanske zglobove.

Također, motor s automatskim mjenjačem, teže se može preopteretiti u sportskoj vožnji, a pouzdanije je kočenje kod parkiranja, ubacivanjem u P, nego kad se klasični mjenjač ubaci u prvi stupanj ili stupanj za hod unatrag.

Mane automatskog mjenjača su viša potrošnja (oko 10 posto) i nešto lošije performanse, ali to nije problem. Problem je ako se automatski mjenjač pokvari – tada treba računati na skupi popravak, dvije do tri tisuće eura, možda i više.

No, ako se prethodno sve pregleda, ne bi trebalo biti problema. Rabljene modele s robotiziranim ručnim mjenjačima je, zbog toga, riskantno kupovati.

Komentari