DOKTORE POMOZITE

BMW 320d (E46): isplati li se primjerak iz 2005. s 300.000 km?

BMW Serije 3 (E46). koji se proizvodio od prosinca 1997. do kolovoza 2006. bio je jedan od najkvalitetnijih automobila u klasi…

— a turbodizelski motor 2.0d od 136 KS razmjerno je malo opterećen (noviji imaju do 231 KS), ali zbog godina i kilometara kupnja je riskantna.

PITANJE ČITATELJA
Kupio bih BMW 320d (E46) sa 136 KS, iz 2005., s prijeđenih oko 300.000 km. Koliko je to isplativa kupnja i koja mu je realna cijena?

ODGOVOR DOKTORA

BMW 320d ( E46).bio je jedan od najkvalitetnijih automobila u klasi, a common-rail turbodizelski motor od 136 KS razmjerno je malo opterećen (novi imaju do 231 KS) i nije imao problema s faznim lancem kao nove serije.

No, kupnja takvog modela je rizična i ne odveć preporučljiva. Naime, kupuju ih osobe koje prelaze puno kilometara te je konkretni model možda prešao (znatno) više, a takav se auto često vozi sportski.

Zbog čega bi tu premium limuzinu, uvjerljivih performansi i niske potrošnje, bez obzira na godine netko prodavao dok je u dobrom stanju?! A kad se približi servis turbopunjača, brizgaljki, visokotlačne pumpe, dvomasenog zamašnjaka…, servis takvog premium modela je papreno skup.

Takvi se modeli na tržištu rabljenih cijene od 5000 do 7000 eura. Naš je savjet: kupite isključivo ako nakon temeljitog pregleda  cijelog automobila (karoserija, podvozje, motor…) utvrdite da je konkretni primjerak u dobrom stanju.

Na podvozju provjerite stanje kuglastih zglobova, amortizera, diskova te ima li ‘lufta’ u volanu, a kod motora zacrnjenje ispuha (prvo paljenje hladnog motora) te tlakove kompresije u cilindrima i tlak na izlazu iz turbopunjača.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo