DOKTORE POMOZITE

BMW 530d (E39) iz 2002. javlja pogrešan signal istrošenja kočnica

Greška je u davaču impulsa ili u elektroničkom upravljačkom modulu, ali trebate temeljito provjeriti i cjelokupnu mehaniku kočnog sustava – diskove, disk pločice, kočne cilindre, hidrauličke vodove…

PITANJE ČITATELJA

BMW 530d (E39), 2002., 293.000 km. Sustav kontrole neprestano prijavljuje pogrešku ‘Bremsbellag prufen’, premda je sve u redu s kočnim pločicama i indikacijskim kabelima na pločicama, jer je sve promijenjeno. Signal se javlja bez pravila, nakon što se uključi kontakt svijetli 5-10 s, potom se ugasi, pa se uključi nakon određenog vremena.

ODGOVOR DOKTORA

Riječ je o BMW-u Serije 5 četvrte generacije (E39), jednoj od najkvalitetnijih. Greška je u davaču impulsa ili u elektroničkom upravljačkom modulu. Prvi je problem jednostavniji i trebao bi ga riješiti kvalitetniji autoelektroničar.

U vašem je slučaju vjerojatno greška u upravljačko modulu, kojeg bi trebalo reprogramirati, jer ste već provjerili mogućnosti mehaničkog kvara. Dobar stručnjak će vam potpuno riješiti problem ili isključiti tu kontrolnu funkciju.

Preporučujemo vam ipak temeljit pregled sustava za kočenje, kako bi se utvrdilo je li sve potpuno u redu s bitnim sustavima i funkcijama kočnica – diskovima, disk pločicama, kočnim cilindrima, hidrauličnim vodovima…