DOKTORE POMOZITE

Mazda 3 G100 (2015.) pokazuje nula goriva, a ima devet litara

Podaci o količini goriva i dosegu nisu pogrešni – većina vozila, i Mazda 3, ima tako namjerno određeno, zbog sigurnosti vožnje i zaštite motora…

PITANJE ČITATELJA

Mazdu 3 G100, 2015., 88.000 km, Kad je putno računalo pokazalo nula, do pumpe sam se vozio još nekoliko kilometara, kad su se pokazale crtice. Spremnik ima 51, a ulio sam svega 42 litre. Je li spremnik manji od deklariranog ili je pokazivač količine goriva neispravan?

ODGOVOR DOKTORA

Podaci o količini goriva i dosegu nisu pogrešni – tako je namjerno određeno, zbog sigurnosti vožnje i zaštite motora. Naime, ostajanje bez goriva može biti opasno, posebice u tunelu, na vijaduktu, u nepreglednom zavoju, kod pretjecanja i svakoj vožnji autocestom.

Kako mnogi kalkuliraju s odlaskom na crpku, kad bi kazaljka, odnosno putno računalo pokazivali točne vrijednosti, vozila bi stajala na opasnim mjestima te bi se gubili životi. Također, kad motor povlači posljednje količine goriva, povlači i nečistoće s dna spremnika, što je štetno.

Kod benzinskog motora problem povećava činjenica da se električna pumpa goriva, ugrađena na dnu spremnika, hladi se tim gorivom. Mala količina goriva slabije hladi (počinje se zagrijavati) pa se pumpa može pregrijati i izgorjeti.

Tada se povlače i nečistoće s dna spremnika. Kod dizelaša je problem ako dobavna (niskotlačna) pumpa povuče zrak, tada se motor više ne može pokrenuti i treba u servis.

Autor