DOKTORE POMOZITE

Može li se ljeti voziti na zimskim gumama? Jest kriza, ali bolje ne!

Zimske gume imaju mekši materijal gaznog sloja, koji se ljeti pojačano uvija i lošije prianja. Dodatno se zagrijava što uzrokuje nove probleme…

Zbog pandemije koronavirusa mnogi nisu zimske gume zamijenili ljetnima, a kako stvari stoje, neće to moći napraviti još tjednima. Možda će to biti moguće tek u kalendarskom ljetu.

Izmjena zimskih guma ljetnima (izmjena, balansiranje…) dodatni je financijski izdatak i ‘uteg’ za mnoge, pogotovo ako usto trebaju kupiti nove ljetne gume. Kako mnogi neće ići na planirani ljetni godišnji odmor, sve su češće ‘kalkulacije’ da se ovo ljeto prođe na zimskim gumama….

Ali, koliko su ljetne gume nepovoljne u zimskim uvjetima, toliko su zimske nepoželjne ljeti. Drukčije su izvedbe (utori) gaznog sloja, ali to nije glavni problem. Zimske gume imaju mekši materijal gaznog sloja, koji se ljeti pojačano uvija i lošije prianja.

Dodatno se zagrijava što uzrokuje nove probleme. Produžava se zaustavni put, auto se lakše zanosi, a zbog većih otpora kotrljanja povećava se potrošnja goriva.

Ipak, ako odlučite ljeto provesti na zimskim gumama, što vam ne preporučujemo, napušite ih na tlak za puno opterećenje i vozite sporije, pogotovo kroz zavoje, kad se meka gazna ploha pojačano uvija i haba…

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo