Opel Astra 1.7 CDTI iz 2009.: motor ostao bez rashladne tekućine pa zaribao

Prva je mogućnost generalni popravak, koji je skup, a zbog mogućeg oštećenja temeljne konstrukcije bloka i kućišta, uslijed intenzivnog lokalnog pregrijavanja, riskantan pa je preporučljivija druga opcija – kupnja tvornički repariranog motora…

PROBLEM

Motor Opel Astre Classic karavan 1.7 CDTI, iz 2009., sa 157.000 km, zaribao zbog pregrijavanja nakon što je, zbog puknuća hladnjaka (uslijed udarca), iscurila rashladna tekućina. Dijagnoza ovlaštenog servisa: ‘zavukli se klipovi u cilindrima’ i treba promijeniti motor, novi ili reparirani.

Cijena je neprihvatljivo visoka, a na tržištu se nude motori nepoznate kilometraže i godine proizvodnje, bez jamstva, po 1000 do 1300 eura. Neki me uvjeravaju da mogu kvalitetno reparirati ‘izgorjeli’ motor, a drugi da isključivo moram pronaći zamjenski motor, jer je pregrijavanjem materijal trajno promijenio prvotna svojstva te motor više nije moguće kvalitetno i pouzdano popraviti.

MIŠLJENJE DOKTORA

Ocjena ovlaštenog servisa je ispravna i ako motor zariba zbog potpunog nedostatka rashladne tekućine (što je gore nego da zariba zbog nedostatka ulja) u pravilu se ne može popraviti. Preciznije, nije ga preporučljivo popraviti.

Veliko toplinsko pregrijavanje izaziva nepovratne promjene u strukturi materijala i gubitak osnovnih mehaničkih svojstava (tvrdoće, čvrstoće, žilavosti…) vitalnih dijelova, a gube se potrebne dimenzije i geometrijske karakteristike vitalnih dijelova.

Zbog toga treba promijeniti sve: blok, glavu, radilicu, ležajeve, klipnjače, klipove, prstenove, pomoćne agregate…, a takav je popravak dvostruko skuplji od generalnog te je skuplji i od repariranog motora.

A ako bi se ipak odlučili na popravak, uz ostavljanje dijelova koji se čine dobrima, velik je rizik da zbog neuočenih nepravilnosti u materijalima i dimenzijama tih dijelova motor brzo nakon popravka doživi havariju.

Tada bi sve uloženo propalo. Najbolje je kupiti tvornički reparirani motor ili biti strpljiv pa pronaći dobar i povoljan rabljeni.

Autoportal No.1

Komentari