DOKTORE POMOZITE

Opel Corsa 1.3 CDTI (2009.): radi nemirno, mijenja zvuk, problem u ventilima

Opel Corsa 1.3 CDTI: kad se uz nemiran rad u praznom hodu i kod hladnog motora mijenja zvuk motora prilikom naglog dodavanja gasa, nažalost radi se o ozbiljnijem kvaru…

PITANJE ČITATELJA

Opel Corsa 1.3 CDTI, 2009., 199.000 km. Do sada je sve bilo u redu, a odnedavno je motor počeo u leru i dok je hladan raditi nemirno. Kod naglog dodavanja gasa malo dimi te ima nešto izmijenjen zvuk. Kad se zagrije, sve je u redu. Radi li se o većem kvaru?

ODGOVOR DOKTORA

Kad se uz nemiran rad u praznom hodu i kod hladnog motora mijenja zvuk motora prilikom naglog dodavanja gasa, nažalost radi se o ozbiljnijem kvaru. Vjerojatno je izgorio jedan ili više ispušnih ventila, zbog čega će trebati skidati glavu motora te izmijeniti ventil (ventile).

Ovisno o stupnju istrošenja trebat će doraditi ili izmijeniti sjedište ventila. Problem može izazivati istegnuti fazni lanac, kojem je vijek oko 200.000 km. Ako se utvrde zračnosti, preporučljivo ga je zamijeniti, u kompletu s napinjačem i vodilicom, a ako je došlo do istrošenja lančanika, trebat će izmijeniti i njih.

Autor

Preporučeni sadržaj