DOKTORE POMOZITE

Renault Clio 1.4 iz 2004. s 214.000 km dobro vuče, ali ujutro teško pali…

Tri su moguća uzroka slabog paljenja starog benzinca: mehanička dotrajalost, nedovoljna količina goriva na brizgaljkama i slaba iskra na svjećicama…

PITANJE ČITATELJA

Renault Clio 1.4 sa 75 KS iz 2002. , druge generacije, 214.000 km. Radi i vuče dobro, ali teško pali, pogotovo ujutro, odnosno dugo vergla. Prosječno troši osam litara. Što bi mogao biti uzrok?

ODGOVOR DOKTORA

Tri su moguća uzroka slabog paljenja starog benzinca. Prvi je mehanička dotrajalost, drugi nedovoljna količina goriva na brizgaljkama, a treći slaba iskra na svjećicama.

U vašem slučaju vjerojatno nije došlo do većeg istrošenja karika i cilindara, odnosno ventila i sjedišta, koji su uzrok propuštanja i nedovoljnog tlaka kompresije (donja je granica 8,5 bara).

To je manje važno kod benzinskog, nego dizelskog motora. Drugi je problem izgledniji te najprije treba posumnjati na električnu pumpu goriva, koju je na toj kilometraži preporučljivo izmijeniti i preventivno te očistiti spremnik goriva.

Treba provjeriti i regulator tlaka goriva i brizgaljke (preporučljivo je čišćenje). Treći je mogući uzrok u dotrajalim svjećicama, odnosno babini i visokonaponskim vodovima.

S obzirom na godine i kilometre poželjno je promijeniti i lambda sondu, jer će se bolje podešavati smjesa goriva i zraka, što će poboljšati performanse i smanjiti potrošnju, a motor će bolje paliti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin