DOKTORE POMOZITE

Stariji benzinski motor teško pali hladan? Ovo su 4 moguća razloga:

Ako stariji benzinski motor (bez turbopunjača i s indirektnim ubrizgavanjem) teško pali u hladno jutro ovo su mogući uzroci:

1. Mehanička dotrajalost, zbog većeg istrošenja karika i cilindara, odnosno ventila i sjedišta, koji su uzrok propuštanja i nedovoljnih tlakova kompresije u cilindrima (donja je granica 8,5 bara). To je manje važno kod benzinskog, nego dizelskog motora.

2. Nedovoljna količina goriva na brizgaljkama, zbog dotrajale pumpe goriva (u spremniku) te blokiranim ili propuštajućim brizgaljkama. Problem može biti i u nečistoćama u spremniku, koje remete i blokiraju protok goriva.

3. Slaba iskra na svjećicama, zbog njihove istrošenosti. Problem može biti u dotrajalosti svjećica, oštećenim visokonaponskim kablovima, utjecaju vlage, razvodniku paljenje (kod starijih motora platinskim dugmadima).

4. Neispravna, odnosno začađena lambda sonda. Kod starijih motora preporučljivo je izmijeniti i preventivno, jer zbog njenog lošeg rada motor ubrizgava pogrešnu količinu goriva, pa se ne postiže optimalan omjer masa zraka i goriva (14,7:1), nužan za pravilno i potpuno izgaranje.

 

Autor

Preporučeni sadržaj