DOKTORE POMOZITE

Trebam li izmijeniti ulje u servouređaju Ford Focusa 1.6 iz 2002.?

Nedavno sam povoljno kupio Ford Focus 1.6 iz 2002. sa 138.000 km (realnih!). te me zanima je li potrebno mijenjati ulje u servouređaju upravljača. Naime, prethodni me vlasnik uvjerava da je na servisima mijenjao sve potrebno, ali ne zna je li to napravljeno…

Slavko S.

Premda je servouređaj upravljača u Ford Focusu prve generacije trajan i pouzdan, za razliku, primjerice, u Opel Astre G (‘vršnjaka’ tog modela), za njegov dug vijek i ispravnost nužno je redovito održavanje, odnosno izmjena ulja.

Sastoji se od hidrauličke pumpe s povratnim ventilom te hidrauličkog upravljačkog mehanizma. Glavni su mu dijelovi: zupčasta letva, tijelo letve, hidraulička komora te zupčanik volana s glavom za distribuciju.

Potreban protok fluida ostvaruje se hidrauličkom pumpom s povratnim ventilom, koju remenom pokreće radilica motora. S vremenom se u njemu nakupe nečistoće, vlaga i metalna strugotina iz pumpe, koja uništava hidraulički mehanizam, te je preporučljiva izmjena ulja svake tri godine.

Kod servisiranja mijenjaju se set brtvila, ležajevi i podloške, a na hidrauličkoj pumpi važno je provjeriti ispravnost tijela i rotora te se mijenjaju se ležajevi, semerinzi, čahure nosača i brtvila.

ZAKLJUČAK

Za dobru kondiciju složenog mehanizma potpore upravljanju nužno je redovito održavanje, odnosno izmjena ulja. Ako ne znate kad je posljednji put izmijenjeno, izmijenite ga odmah…

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin