Trebam li izmijeniti ulje u servouređaju Ford Focusa 1.6 iz 2002.?

Nedavno sam povoljno kupio Ford Focus 1.6 iz 2002. sa 138.000 km (realnih!). te me zanima je li potrebno mijenjati ulje u servouređaju upravljača. Naime, prethodni me vlasnik uvjerava da je na servisima mijenjao sve potrebno, ali ne zna je li to napravljeno…

Slavko S.

Premda je servouređaj upravljača u Ford Focusu prve generacije trajan i pouzdan, za razliku, primjerice, u Opel Astre G (‘vršnjaka’ tog modela), za njegov dug vijek i ispravnost nužno je redovito održavanje, odnosno izmjena ulja.

Sastoji se od hidrauličke pumpe s povratnim ventilom te hidrauličkog upravljačkog mehanizma. Glavni su mu dijelovi: zupčasta letva, tijelo letve, hidraulička komora te zupčanik volana s glavom za distribuciju.

Potreban protok fluida ostvaruje se hidrauličkom pumpom s povratnim ventilom, koju remenom pokreće radilica motora. S vremenom se u njemu nakupe nečistoće, vlaga i metalna strugotina iz pumpe, koja uništava hidraulički mehanizam, te je preporučljiva izmjena ulja svake tri godine.

Kod servisiranja mijenjaju se set brtvila, ležajevi i podloške, a na hidrauličkoj pumpi važno je provjeriti ispravnost tijela i rotora te se mijenjaju se ležajevi, semerinzi, čahure nosača i brtvila.

ZAKLJUČAK

Za dobru kondiciju složenog mehanizma potpore upravljanju nužno je redovito održavanje, odnosno izmjena ulja. Ako ne znate kad je posljednji put izmijenjeno, izmijenite ga odmah…

Komentari