DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Passat B6: dizelaš 1.9 TDI bolji od 2.0 TDI, preporučljiv i benzinac 1.6

Volkswagen Passat B6 se proizvodio od veljače 2006. do srpnja 2010. i jedan je od zanimljivijih starijih rabljenih modela na tržištu

AS Kramar, vaša provjerena adresa za rabljena vozila

Može se, u dobrom stanju, dobiti za 4000 do 8000 eura, ovisno o godini i kilometraži. Ta je serija uvela Golfovu koncepciju s poprečno ugrađenim motorom, za razliku od prethodnih serija Volkswagen Passat B5 i Volkswagen Passat B5.5, napravljenih po koncepciji modela Audi A6 (C6), s uzdužno ugrađenim motorom.

Volkswagen Passat B6, osim s modelima Volkswagen Golf V i Volkswagen Golf VI, izvedbom je kao Škoda Octavia II, ali masivnije izvedbe. Osnovno je što je riješio neugodne i skupe probleme s dvostrukim poprečnim kuglastim zglobovima prethodnika (‘Ahilova peta’ izazvana koncepcijom s uzdužno ugrađenim motorom, kao i kod modela Audi A4 i Audi A6).

Pouzdan je i dugovječan, ali, s obzirom na godine i činjenicu da takav automobil u pravilu voze oni koji puno voze, može se očekivati dosta kilometara, rijetko ispod 200.000 km, a i s više od 300.000 km. Zbog toga je prije kupnje nužan temeljit pregled, koji obvezno treba uključivati mjerenje tlakova kompresije hladnog motora.

Mnogi ga žele pošto-poto kupiti, premda je preporučljiv i benzinac 1.6 MPI. Vrlo je trajan i pouzdan, jedan od najkvalitetnijih Volkswagenovih benzinskih motora, uopće. Imao je jedino problema s termostatom, i to u serijama od 2008., osigurava uvjerljive performanse s obzirom na snagu od 102 KS, ali i razmjerno veliku potrošnju, od 9 do 11 litara. Preporuka za kupnju je povoljnija cijena i, očekivano, (znatno) manja kilometraža.

Kad su dizelaši u pitanju, ako možete birati, 1.9 TDI je bolji izbor od 2.0 TDI. Naime, 2.0 TDI izveden je iz 1.9 TDI, povećanjem provrta sa 79,5 na 81 mm, uz zadržavanje hoda od 95,5 mm. Pritom je dobio dva bregasta vratila umjesto jednog, i 16 ventila umjesto osam.

Za razliku od 2.0 TDI, koji je dobiven povećanjem 1.9 TDI, njegov nasljednik 1.6 TDI, jednakih je performansi (105 KS, 250 Nm), ali s ubrizgavanjem Common-rail, koji se od 2010. ugrađivao u nasljednika Passat B7, dobiven je smanjivanjem 1.9 TDI, ali uz zadržavanje razvodnog mehanizma od 2.0 TDI (DOHC i 16V).

Zadržan je provrt od 79,5 mm (promjer cilindara i klipova) od 1.9 TDI, a hod klipova skraćen je s 95,5 na 80,5 mm. Zbog toga ima manje mehaničko i toplinsko opterećenje, a kraći hod donosi mirniji rad, uz manje vibracije i dinamičko opterećenje.

2.0 TDI, s direktnim ubrizgavanjem po sustavu ‘pumpa-brizgaljka’ PDE (Pumpe-Dϋse-Einheit), koji se ugrađivao u Volkswagen Passat B6, imao je problema u serijama do 2007., jer je takva izvedba složena i zahtjevna.

U početku se mislilo da se 16-ventilska tehnologija ne može kombinirati s masivnim sklopovima ‘pumpa-brizgaljka’. Kad se to uspjelo, u glavi motora su ostali pretanke stijenke, koje su potom stvarale problem s brtvljenjem – trošenje ulja, lošije izgaranje…

Najviše je problema bilo sa Siemensovim piezo-brizgaljkama (na slici desno, u desnoj ruci), što je riješeno ugradnjom Boschovih elektro-magnetskih, koje se naizgled razlikuju po masivnijoj izvedbi (u lijevoj ruci). Ali, u serijama od 2008. problema više nije bilo.

Ovo su greške i propusti, koje su tijekom prodajnog ciklusa, riješeni kroz tvorničke servisne  akcije:

PROBLEM
Zvuk drobljenja ili struganja iz mjenjača pri odabiru 2. brzine.
UZROK
Neodgovarajuća izvedba sinkrona 2 stupnja
POPRAVAK
Zamijenite sklop sinkrona 2. brzine.

PROBLEM
Centralno zaključavanje ne radi kada je paljenje isključeno.
UZROK
Naknadno postavljena audio jedinica koristi konektor ISO.
POPRAVAK
Provjerite električne instalacije audio jedinice. Provjerite da nisu napajanje 15 i napajanje 30 zamijenjeni u konektoru ISC.

PROBLEM
Pregrijavanje benzinskih motora 1.6 i 2.0, jer elektrpmotor ventilatora rashladnog sredstva motora ne radi ili povremeni radi.
UZROK
Neispravan kontrolni modul motora ventilatora rashladnog sredstva motora.
POPRAVAK
Ugradite novi kontrolni modul motora ventilatora rashladnog sredstva motora.

PROBLEM
Prikazana je poruka upozorenja na instrumentalnoj ploči ‘Please operate clutch’
UZROK
Dijagnostički modul traži nadogradnju softvera.
POPRAVAK
Ponovno programirajte dijagnostički modul s modificiranim softverom. Odspojite bateriju poslije popravka. Pričekajte 5 minuta prije spajanja baterije

PROBLEM
Vibracije/lupanje iz stražnjih vratiju.
UZROK
Unutarnja ploča vratiju vibrira na donjem dijelu stražnjih vratiju.
POPRAVAK
Skinite unutarnju ploču vratiju. Prerežite samoljepljivu traku na trake od 280 mm. Ugradite trake na donji dio stražnjih vratiju. Postavite unutarnju ploču vratiju.

PROBLEM
Kontrolna lampica zračnih jastuka (SRS) svijetli.
UZROK
Kontrolni modul SRS neispravan.
POPRAVAK
Testirajte komponente elektronike i mehanike (prema potrebi), kako biste eliminirali druge moguće uzroke. Ako (nisu) nađena(-e) greška(-e): Ugradite modificirani kontrolni modul

PROBLEM
Nepravilan rad motora.
UZROK
Neispravan davač tlaka filtra čestice čađe (DPF).
POPRAVAK
Testirajte komponente elektronike i mehanike (prema potrebi) ,kako biste eliminirali druge moguće uzroke. Ugradite modificirani davač tlaka filtra čestica čađe (DPF). Ugradite oznaku servisa u prostor za rezervni kotač.

PROBLEM
Motor teško ili uopće ne pali. Blokada upravljača ne radi. Prikazuje se poruka na displeju ‘steering column lock incorrect’. Svijetli kontrolna lampica servo upravljača.
UZROK
Neispravan kontrolni modul blokade stupa upravljača.
POPRAVAK
Ugradite modificirani kontrolni modul blokade stupa upravljača.

PROBLEM
Lupanje iz stražnjeg ovjesa pri vožnji na lošim cestama ili preko ležećih policajaca.
UZROK
Neodgovarajuća izvedba ležaja gornjeg nosača stražnjeg amortizera.
POPRAVAK
Ugradite modificirane ležajeve gornjeg nosača stražnjeg amortizera.

Volkswagen Passat B1 (1973. – 1980.): milijunski uspjeh na krilima rođaka Audi 80

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo