DOKTORE, POMOZITE

Eliksir za servouređaj: Izmijenite hidrauličko ulje na 50.000 km

Foto: Mechanical Boost

Hidraulički servouređaj volana znatno smanjuje otpor upravljanja, posebno pri malim brzinama. Sastoji se od hidrauličke pumpe s povratnim ventilom te hidrauličkog upravljačkog mehanizma…

Hidraulički servouređaj volana je ugrađen u starije modele, a nakon 2010. ugrađuju se električni i elektrohidraulički. Dakle, riječ je o važnom uređaju starijih automobila, koji je često zapušten, jer ga vlasnici automobila, jednostavno, ne održavaju.

Glavni su mu dijelovi: zupčasta letva, tijelo letve, hidraulička komora te zupčanik volana s glavom za distribuciju. Potreban protok fluida ostvaruje se hidrauličkom pumpom s povratnim ventilom, koju remenom pokreće radilica motora. Mnogi ne vode računa o tom sklopu, dok ne počnu problemi, a uzrok je često u neredovitoj izmjeni hidrauličkog ulja.

Njegovom izmjenom nakon tri godine, ili najkasnije nakon 50.000 km, znatno produljuje trajnost servouređaja. S vremenom se u njemu nakupe nečistoće, vlaga i metalna strugotina iz pumpe, koja uništava hidraulički mehanizam. Prilikom servisiranja mijenjaju se set brtvila, ležajevi i podloške te se obnovljena zupčasta letva testira na specijalnom uređaju.

Na hidrauličkoj pumpi važno je provjeriti ispravnost tijela i rotora, a mijenjaju se ležajevi, semerinzi, čahure nosača i brtvila.

Autor