DOKTORE, POMOZITE

Ford Focus 1.6 (2009.): akumulator otkazao nakon samo jedne godine

Ford Focus 1.6 je kvalitetan, a problem je u električnoj instalaciji, oslabljenom elektropokretaču ili lošem akumulatoru…

PITANJE ČITATELJA

Ford Focusa 1.6, 2009. dobro služi, ali nisam zadovoljan s elektro sustavom. Naime, prvi mi je akumulator trajao sedam godina, drugi četiri, a treći je otkazao nakon godine dana. Što mi je činiti?

ODGOVOR DOKTORA

Ford Focus 1.6 nema sustavnih problema, a četiri su moguća uzroka. Prvi je da ste kupili neodgovarajući akumulator (treba biti 52 Ah) ili nekvalitetan. Nažalost, na tržištu ima dosta nekvalitetnih kineskih proizvoda, a problem je što mnogi žele kupiti čim jeftinije, što na kraju ispadne najskuplje.

Drugi je u struji koju u mirovanju ‘vuče’ neki od potrošača (dozvoljeno je 0,015 A). Treći problem može biti u regulatoru napona, koji podešava preniski napon punjenja akumulatora, a četvrti u alternatoru, kojima se s vremenom smanjuje učinkovitost i povećavaju otpori.

Zbog toga ih je, prije ugradnje novog akumulatora, poželjno servisirati, te svakako izmjeriti jakost struje u električnom sustavu, dok je motor ugašen. Ako se to ne napravi, brzo može otkazati i novi akumulator, pogotovo ako je neodgovarajuće kvalitete.

Slika je ilustracija

Autor

Preporučeni sadržaj