DOKTORE, POMOZITE

Ford Focus 1.6 TDCi (2004.): Problemi s ručnim mjenjačem, ostaje u prvoj brzini

-

Dva su moguća uzroka kvara, prvi u mehanizmu za šaltanje, a drugi u samom mjenjaču (sinkronima ili kandžastoj spojki)

PITANJE ČITATELJA

Imam Ford Focus 1.6 TDCi iz 2004. Dogodio mi se kvar na ručnom mjenjaču, ostao mi je u prvoj brzini i vise ne reagira na ostale brzine. Jedino u prvoj ide. Pozvao sam majstora koji mi je rekao da je u pitanju jedan plastični dio koji se zove “sajla” ili tako nekako.

Rekao mi je da imaju dva takva plastična dijela, pa kad jedan ode mijenjaju se oba, a povezuju kvačilo i mjenjač. Majstor mi je uspio nekako učvrstiti taj dio, pa mogu prebaciti u druga i četvrtu brzinu, ostale ne. Rekao mi je da što prije nabavim taj dio, ali da je to toliko komplicirano postaviti da jedino Fordov servis to može napraviti…

ODGOVOR DOKTORA

Dva su moguća uzroka kvara. Prvi je u mehanizmu za šaltanje, koji ima teflonske polugice is pone (najkvalitetnija plastika), a drugi u samom mjenjaču (sinkronima ili kandžastoj spojki). To se može provjeriti kad se odvoji mehanizam za šaltanje od mjenjača.

Ako se stupnjevi mogu mijenjati, tada je mehanizam mjenjača ispravan. U protivnom radi se o velikom problemu. Savjetujemo vam odlazak kod kvalitetnog servisera za mjenjače ili u ovlašteni Fordov servis.

Autor