NA DANAŠNJI DAN

Ford Mondeo (2010.): je li bolji 1.8 TDCi ili 2.0 TDCi?

-

Ford Mondeo 2.0 TDCi pokreće se turbodizelskim motorom kojeg  je za Ford proizvodio PSA…

… najbolji je i najizdržljiviji turbodizelski motor iz francusko-njemačke suradnje. Uz dobro održavanje i normalnu vožnju može prijeći i više od 400.000 km

PITANJE ČITATELJA

Planiram kupiti Ford Mondeo Mk 4. Imam dobru ponudu rabljenih primjeraka iz Italije, pa me zanima koji je dizelski motor bolji 1.8 TDCi ili 2.0 TDCi.

ODGOVOR DOKTORA

Ako želite kupiti samo Ford Mondeo dizel, koji je vrlo dobar i solidan automobil srednje klase, dobra i isplativa alternativa za Volkswagen Passat, izaberite 2.0 TDCi. Premda smo više puta pisali kako je 1.8 TDCi, koji je izvorno Ford motor, bolji nego 1.6 TDCi i 2.0 TDCi, koje za Ford proizvodi PSA, upravo je 2.0 TDCi najbolji i najizdržljiviji turbodizelski motor iz francusko-njemačke suradnje.

Uz dobro održavanje i normalnu vožnju može prijeći i više od 400.000 km. Talijani su poznati po tome da neredovito održavaju automobile i preskaču servisne intervale, a istodobno voze oštro i maltretiraju sve vitalne sklopove. Kad auto dotraje, odnosno približe se skupi servisi i zahvati, često vrate kilometražu (to je lako) i prodaju ga.

To ne mora biti točno, ali kupnja s talijanskog tržišta rabljenih je nepovoljna, stoga je preporučljiv temeljit pregled u kvalitetnom servisu za dizelske motore. Ako je motor u dobrom stanju, tlakovi kompresije ne bi smjeli biti niži od 30 bara, a tlak prednabijanja ne niži od 0,7 bara. Tražite i da vam pismeno potvrde da automobil nije pretrpio veći sudar (ako bi se kasnije to utvrdilo, trebali bi vas obeštetiti).

Autor