SUV NA KVADRAT

Ford Puma Raptor (2021.): stiže brutalna izvedba crossovera B-segmenta s 200 KS?

Terenski nabrijana verzija detroitskog aduta B-segmenta, Ford Puma, priprema se u tajnosti za tržišnu ofenzivu nakon korona krize…

Ford Puma, crossoverska verzija novog modela Ford Fiesta stigla je nedavno na tržište, a početni uspjeh (razmjeran korona-krizi) ugodno je iznenadio je čelnike iz Detroita, odnosno Kölna. Stoga se počelo se šuškati o nabrijanoj verziji – Ford Puma Raptor.

Upregnuta je 4-cilindarskim turbobenzincem s direktnim ubrizgavanjem 1.5 EcoBoost, snage čak 200 KS. Taj će se potencijal usmjeravati na prednje kotače preko samoblokirajućeg diferencijala Torsen i 8-stupanjskog automatskog mjenjača. Posebno je prilagođeno podvozje, s 19 colnim alu felgama i specijalnim terenskim gumama.

Ojačane spone, ramena, opruge povećanog hoda i amortizeri prilagodljive tvrdoće jamče izvrsno prianjanje u svim uvjetima. Podnica uzdignuta od podloge za 35 mm u usporedbi s osnovnim modelom, a za izvrsne performanse na asfaltu nije nužan pogon 4×4.

Ford Puma Raptor trebala bi se izvrsno snalaziti i na asfaltu, uz ubrzanje do stotke za 6,7 sekundi i najveću brzinu veću od 210 km/h. Sve su to pokazali preliminarni podaci koji usmjeravaju razvoj konačnog modela. O jesenskoj situaciji izazvanoj pandemijom Covid-19 ovisi kako će odvijati razvoj tržišnog modela, koji je izvjestan za početak 2021.

Ako stigne izazvat će dar-mar na tržištu manjih crossovera, jer će biti, praktički, bez izravne konkurencije…

Izvor: KDesign AG

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin