DOKTORE, POMOZITE

Ako grijanje kabine automobila loše radi, ovo su mogući uzroci

-

Za ispravno grijanje kabine važna je ispravnost radne temperature, razine rashladne tekućine, termostata, grijača, sustava ventilacije i komandi

Počinje hladnije vrijeme te je preporučljivo provjeriti ispravnost grijanja kabine, što je važno za sigurnost i udobnost vožnje. Time se osigurava (u kombinaciji s klimatizacijskim uređajem), odmagljivanje odnosno odmrzavanje vjetrobranskog stakla te zagrijavanje kabine za ugodan boravak i vožnju u kabini.

Zbog toga je potrebno provjeriti ispravno funkcioniranje sustava za grijanje i po potrebi riješiti problem prije početka najvećih hladnoća. Da bi grijanje kabine dobro funkcioniralo potrebna je ispravnost cijelog sustava, a uzrok može biti u sljedećem:

1. Niska radna temperatura motora – minimalna temperatura motora, koja osigurava dobro grijanje kabine, je 75°C, a kad se motor potpuno zagrije treba biti 85 do 90°C. Temperatura motora je preniska najčešće ako otkaže termostat i to je prvo na što treba posumnjati.

2. Niska razina rashladne tekućine – rashladna tekućina se koristi za održavanje optimalne temperature unutar bloka motora, posebice tijekom ljetnih vrućina. Nakon što preuzme toplinsku energiju iz motora, rashladna tekućina je prenosi do jezgre grijača, preko čijih vanjskih ploha ventilatorom se usmjerava zrak, koji se zagrijava i upuhuje u kabinu. Ako nedostaje rashladne tekućine, grijanje neće raditi. Uzrok može biti u propusnim cijevima, hladnjaku na crijevima, hladnjaku i pumpi rashladne tekućine.

3. Oštećena/blokirana jezgra grijača – rashladna tekućina koja ulazi u jezgru grijača treba odgovarajuće kanale za protok. Ako je jezgra grijača začepljen ili oštećena, grijač neće ispravno raditi. Ako primijetite da vam se motor pregrijava unatoč normalnoj razini rashladne tekućine ili da se rashladna tekućina vrlo brzo troši, kriva je jezgra grijača. Česta pojava magle u kabini također je znak neispravne jezgre grijača.

4. Neispravan kontrolni ventil grijača – ventil grijača automobila odgovoran je za kontrolu temperature zraka koji puše u kabini vašeg automobila. Taj ventil kontrolira količinu rashladne tekućine koja teče unutar jezgre grijača u skladu s temperaturom grijača koju tražite. Ako se ventil zaglavi ili postane neispravan, jezgra grijača neće dobivati potrebnu količinu rashladne temperature motora.

5. Neispravan ventilacijski sustav – za ispravno funkcioniranje strujanja zraka prema grijaču i od grijača u unutrašnjost automobila nužna je ispravnost ventilatora te protočnost i zabrtvljenost ventilacijskih kanala. U protivnom toplina s grijača ne može se prenijeti u kabinu i zagrijati je.

6. Neispravne kontrolne komande – ispravnost prekidača i podešivača temperature motora nužna je za postizanje optimalne radne temperature.

Dakle, ako loše funkcioniranje grijanje unutrašnjosti automobila, ovo su mogući uzroci te je preporučljivo odmah odvesti automobil u servis. U sklopu popravka, preporučljivo je servisirati i klimatizacijski uređaj automobila, jer je vrlo koristan za poboljšanje odmagljivanja stakala te povećava učinkovitost zagrijavanja kabine.

Autor