DOKTORE, POMOZITE

Gubitak rashladne tekućine ozbiljna je prijetnja motoru

-

Rashladna tekućina vjerojatno se gubi na toplom vodu, od termostata prema hladnjaku, pa brzo isparava, a zbog toga možete imati problema ljeti i zimi…

PITANJE ČITATELJA

Volkswagen Golf 1.4 16V, benzin, 75 KS, 2002., 188.000 km. Problem: na tisuću kilometara potroši više od litre rashladne tekućine (redovito dolijevam u plastičnu posudu), a to se nigdje ne uočava. Koliko je to opasno?

ODGOVOR DOKTORA

Rashladna se tekućina vjerojatno gubi na toplom vodu, od termostata prema hladnjaku, pa brzo isparava te se to potom ne primjećuje. No to je opasno za motor, jer je ostanak bez rashladne tekućine jednako opasan kao da je izgubio ulje. Također, dolijevanjem vode povisuje se temperature smrzavanja, što može biti tijekom zime, a ako ne dolijete tekućinu motor će se pregrijati i uništiti čak i pri niskim temperaturama.

Zbog toga bez odgode otiđite u servis, pazeći da i za taj put dolijete rashladnu tekućinu (na put do servisa možete doliti i običnu vodu). Trebate provjeriti sva crijeva, priključke na termostatu, hladnjaku, pumpi rashladne tekućine, a posebice termostat, koji je osjetljiv sklop tog motora pa preporučujemo da ga izmijenite i preventivno.

Ako je došlo vrijeme da izmijenite zupčasti remen, odnosno ako je prošlo više od pet godina, preporučljivo je izmijeniti zupčasti remen s napinjačima, vodilicom i pompom rashladne tekućine te thermostat i crijeva. Kod automobila starog 19 godina preporučljivo je izmijeniti i hladnjak, jer mu se s vremenom smanjuje učinkovitost (naslage, korozija…), ali to je mnogima financijski neprihvatljivo, pa potom (znatno) više izgube nego ‘uštede’.

Autor