DOBRO JE ZNATI

Ispravan tlak zraka u gumama – preduvjet sigurnosti, kontrolirajte ga prije svake vožnje autocestom

-

Ako je tlak zraka u gumi prenizak, guma se pojačano deformira i uvija te se ne može uspostaviti dobra kontaktna površina s asfaltnom podlogom

Tijekom cijele godine treba podešavati ispravan tlak u automobilskim gumama, jer je to od presudnog je značenja za prianjanje guma na kolnik, a time na upravljivost, stabilnost i sigurnost automobila. Ako je tlak zraka prenizak, guma se pojačano deformira i uvija te se ne može uspostaviti dobra kontaktna površina s asfaltnom podlogom.

Zbog toga guma prije proklizava, automobil se lakše zanosi te se produžava zaustavni put. Istodobno se povećavaju otpori kotrljanja te se guma ubrzano troši, a povećava se i potrošnja goriva. Previsok tlak također nije dobar, jer se smanjuje kontaktna površina, guma se nepravilno troši te se povećavaju dinamička opterećenja podvozja i cijelog automobila.

Tlak zraka u gumi preporučljivo je podešavati prije vožnje, na hladno, ili kad nije jako ugrijana, dakle, nakon dolijevanja goriva kojem je prethodila umjerena vožnja

Posebice je opasan neravnomjeran tlak na određenoj ‘osovini’. Zbog toga je nakon svakog punjenja goriva preporučljivo provjeriti tlak u gumama te ga podesiti, prema uputama, ovisno o opterećenju. To je posebno važno kad je u ljetnom razdoblju cesta skliska, odnosno pada kiša, jer se smanjuje rizik da nastane aquaplaning.

Dakle, redovito kontrolirajte tlak zraka u gumama (otprilike pri svakom drugom punjenju goriva) te podesite propisani tlak, ovisno o opterećenju. Ako se tlak zraka značajnije gubi, treba ga češće kontrolirati, ali i otići u gumarski servis. To je posebno važno prije vožnje autocestom, kad je utjecaj ispravnog tlaka zraka u gumi na sigurnost vožnje i potrošnju goriva najveći.

Tlak zraka u gumama: koliko je važan, što znači “bar”, “kPa”, “psi”?

Autor