DOKTORE POMOZITE

Jeep Wrangler 2.5 TD (1997.): ima samo 98.000 km, stvarnih, isplati li se kupnja?

Jeep Wrangler 2.5 TD se pokreće izvrsnom turbodizelašu talijanske tvrtke VM Motori, koji se ugrađivao u desetak modela, pa ako je u dobrom stanju, kupnja se isplati!

PITANJE ČITATELJA

Planiram kupiti Jeep Wrangler 2.5 TD iz 1997. U vrlo dobrom je stanju, a prešao je samo 98.000 km (provjereno). Kakva je vaša preporuka? tome.

ODGOVOR DOKTORA

Radi se o izvrsnom turbodizelskom motoru talijanske tvrtke VM Motori, koji se, osim u Jeep Wrangler,ugrađivao u sljedeće modele: Fiat Croma, Alfa Romeo 164, Ford Scorpio, Opel Frontera, Chrysler Voyager i Rover 825 TD.

Imao je specifičnu konstrukciju s četiri odvojene glave motora i četiri odvojene brtve glava, zbog čega je, logično, bio veći rizik otkazivanja. No, to je bila u pravilu posljedica kvara termostata i pregrijavanja motora, što je riješeno 1994.

Ti su motori uz redovito održavanje prelazili i više od 500.000 km. No, ipak prethodno ga temeljito pregledajte u specijaliziranom servisu za dizelaše. Osnovno: izmjerite tlakove kompresije hladnog motora – trebaju biti ravnomjerni i ne niži od 29 bara.

Autor