PRAVNI SAVJET

Jesam li oduzeo prednost, ako je auto na glavnoj cesti dojurio iza zavoja, a vozač bio pijan?

Vozilo na glavnoj cesti uvijek ima pravo prednosti prolaska, bez obzira na brzinu kojom se kreće. Iznimke mogu biti samo u slučaju ekstremno prebrze i obijesne vožnje…

PITANJE ČITATELJA

Imao sam prometnu nezgodu koju sam navodno skrivio jer nisam propustio vozilo koje se kretalo glavnom cestom. Ali, premda se to vozilo kretalo glavnom cestom, dolazilo je iz zavojitog dijela velikom brzinom, zbog čega ga nisam na vrijeme mogao uočiti i reagirati, a i vozač tog vozila bio je pod znatnim utjecajem alkohola (1,2 promila).

Policajac koji je radio uviđaj rekao mi je da sam kriv za izazivanje prometne nesreća, ali ja ne smatram tako! Koje su mogućnosti ostvarivanja mojih prava, budući da sam pretrpio veliku štetu na vozilu?

ODGOVOR PRAVNOG STRUČNJAKA

Vozač koji se nalazi s vozilom na glavnoj cesti, smatra se da uvijek ima pravo prednosti prolaska bez obzira na brzinu kojom se kreće, a vozači koji se nalaze na sporednoj cesti, dužni su propustiti to vozilo.

U Vašem slučaju konkretno, policija će podnijeti optužni prijedlog protiv Vas nadležnom prekršajnom sudu zbog izazivanja prometne nezgode, a protiv vozača drugog vozila zbog nedozvoljene količine alkohola tijekom vožnje automobilom.

U tom prekršajnom postupku možete predložiti sudu da se izvede dokaz prometnim i toksikološkim vještačenjem, radi utvrđivanje brzine kojom se kretalo drugo vozilo i sposobnosti vozača da upravlja tim vozilom uslijed tolike alkoholiziranosti.

Ako u tom prekršajnom postupku ishodite pravomoćnu odluku iz koje će proizlaziti da niste jedini krivac za samu nesreću, već da je i vozač drugog automobila doprinio nastanku prometne nesreće.

Možete se temeljem takove odluke obratiti nadležnom osiguravajućem društvu, radi sklapanja eventualne nagodbe i isplate pripadajućeg dijela štete koju ste pretrpjeli.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo