DOBRO JE ZNATI

Kako odabrati odgovarajuće gume za zimu? Važni savjeti:

-

Datum kada ćemo se morati pobrinuti za odgovarajuću zimsku opremu svog vozila već je pred vratima. Kako odabrati pravu zimsku gumu, kada se umjesto za zimsku gumu odlučiti za cjelogodišnju i čemu posvetiti najviše pozornosti?

U Hrvatskoj je obvezna je zimska oprema na zimskim dionicama javnih cesta, i to u razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja. Zimska oprema potrebna je i na svim drugim prometnicama u vrijeme nastupanja zimskih uvjeta. Prije dolaska zime osim pripreme vozila na najhladnije mjesece u godini moramo se pobrinuti i za odgovarajuće gume koje će nam u zimskim uvjetima osigurati optimalno prianjanje i upravljivost.

Zimska guma je materijalom, izvedbom i geometrijom gazne plohe prilagođena dobrom prianjanju u zimskim uvjetima. Važno: u zimskim su uvjetima zimske gume nužne i na vozilima s pogonom 4×4

Zimske gume nisu važne samo za pouzdanu vožnju po snijegu nego i za sigurnost u vožnji po hladnoj zimskoj podlozi. Osmišljene i napravljene su naime za vožnju u zimskim uvjetima kad je za sigurnost iznimno važno bolje prianjanje i bolje vladanje vozilom. Njihove su smjese mekše i elastičnije, a šare gaznog sloja oblikovane tako da omogućuju dobro prianjanje i učinkovito kočenje na snijegu.

Zimska guma i po izuzetno hladnom vremenu ostaje dakle mekana i zadržava prianjanje. Za razliku od toga ljetna guma postiže optimalnu izdržljivost na temperaturama iznad 7°C jer je smjesa njezina gaznog sloja prilagođena višim temperaturama te tako osigurava čvrsto prianjanje i dobru upravljivost na suhoj ili mokroj cesti u toplijim mjesecima.

Upravo zbog drukčije gumene smjese ljetne gume nisu prikladne za zimske uvjete kada temperature padnu ispod 7 °C. Zato su zimske gume tijekom zime obavezan element koji jamči sigurnost na cesti. Kako odabrati prave?

Veći ovalni poprečni kabali i manji uzdužni te lamelarna (nazubljena) struktura blokova gazne plohe, s velikim udjelom mekane, ljepljive silike, osiguravaju dobru drenažu vode i snijega te znatno poboljšavaju prianjanje gume na skliskoj podlozi

Pri odabiru uvažavajte čimbenike koji određuju vašu vožnju

Važno je u kakvim uvjetima najčešće vozite. Na područjima s većim snježnim pokrivačem sigurno ćete više pozornosti posvetiti izdržljivosti gume na snježnoj i mokroj podlozi, a tamo gdje je manje padavina možda će vam biti važnije učinkovito prianjanje i kočenje gume na suhome.

Obratite pozornost i na svoj stil vožnje. Prijeđete li godišnje puno kilometara ili samo povremeno idete na put? Jeste li miran i oprezan vozač ili volite pritisnuti papučicu za gas? Vaš način vožnje zahtijevat će između ostaloga razinu izdržljivosti koju tražite od gume. Zimske gume priznatih proizvođača koje su izrađene prema najnovijim tehnologijama i najnaprednijim materijalima pružat će vam višu razinu izdržljivosti, što svake godine dokazuju i neovisni testovi zimskih guma.

Iako ćete možda za visokokvalitetne gume platiti malo više, neka cijena proizvoda koji tako jako utječu na sigurnost u cestovnom prometu ne bude jedino mjerilo pri kupnji.

Zimske gume treba ugrađivati u kvalitetnom gumarskom servisu koji ima kvalitetnu opremu, što je posebice važno kod aluminijskih naplataka od 17 cola i većih…

Primjer presudnog značaja inovativnih tehnologija za vrhunsku izdržljivost guma u Goodyearu su gume UltraGrip Performance+ i UltraGrip 9+. One upravo zbog upotrebe naprednih tehnologija osiguravaju povećanu izdržljivost i u teškim zimskim uvjetima.

Zahvaljujući dvjema ključnim tehnologijama Traction Protect i Winter Grip, guma UltraGrip Performance+ za automobile visokih performansi odlikuje se povećanom izdržljivošću na mokroj i suhoj podlozi te u zimskim uvjetima. Tehnologijom Winter Grip ponosi se i guma UltraGrip 9+, koja vozačima manjih gradskih automobila u teškim zimskim uvjetima osigurava izvrsno prianjanje, a tehnologija Mileage Plus omogućuje brojne prijeđene kilometre.

Izdržljivost gume treba odgovarati vašem vozilu. To je osobito važno pri odabiru guma za vozila SUV jer su ona teža, a njihovo težište više je smješteno nego kod osobnih automobila. Sile koje djeluju na gumu stoga su veće, a to otežava kočenje i upravljivost koji su u zimskim uvjetima presudni za sigurnost.

Gume koje su namjenski izrađene za vozila SUV, kao što je Goodyearova UltraGrip Performance SUV Gen-1, u usporedbi s gumama za obične osobne automobile imaju veću nosivost, čvršću konstrukciju te donekle prilagođenu smjesu gaznog sloja i oblik dezena.

Pri izmjeni guma treba ugraditi nove ventile, kako bi se osiguralo postojano zadržavanje tlaka zraka u gumi, što je važno za vozna svojstva (sigurnost), trajnost gume i potrošnju goriva

Te razlike omogućuju optimalnu izdržljivost guma tijekom zime, stoga je važno da vozilo SUV bude opremljeno kvalitetnim zimskim gumama za takva vozila.

Naposljetku ne zaboravite na pravilnu dimenziju! Informaciju o veličini gume primjerene za vaše vozilo naći ćete u dokumentaciji proizvođača vašega vozila ili u homologacijskoj potvrdi. Podatak o veličini naveden je i na bočnici gume, recimo ovo je primjer veličine 205/55 R16 91V, a pritom su:

205: širina gume u milimetrima mjerena od bočnice do bočnice
55: visina poprečnog presjeka izražena u postocima širine gume
16: promjer naplatka u inčima
91V: indeks nosivosti i kategorija brzine gume

Umjesto zimskih i ljetnih radije cjelogodišnje gume?

Prije ugradnje na automobil, kotače sa zimskim gumama treba precizno balansirati (dinamički uravnotežiti)

Cjelogodišnje gume možemo označiti kao razuman kompromis između izdržljivosti ljetnih i zimskih guma, i to što se tiče konstrukcije i dezena gaznog sloja te upotrijebljenih smjesa. Takve su gume prihvatljiva mogućnost za područja s umjerenim zimskim podnebljem, što znači bez velikih snjegova i s temperaturama koje rijetko padnu ispod nule.

Izdržljivost cjelogodišnjih guma Goodyear u zimskim uvjetima doduše odgovara visokim standardima i te gume imaju jednake oznake kao zimske gume – simbole »M + S« i pahuljicu, što znači da su te gume prihvatljive i na područjima gdje je propisana upotreba zimskih guma.

Goodyearovi stručnjaci savjetuju da radi najveće moguće izdržljivosti u zimskim uvjetima vozači upotrebljavaju namjenske zimske gume. Cjelogodišnje gume preporučuju se vozačima koji voze na područjima s blažim zimama, nisu izloženi ekstremnim zimskim uvjetima poput snijega i leda te godišnje prijeđu manji broj kilometara.

Vijke na kotače treba uviti ručno, dva okreta, potom dotegnuti pneumatskim alatom, a u posljednjoj ih fazi pritegnuti na propisan moment pomoću baždarenog momentnog ključa. To je iznimno važno za sigurnost i po tome se prepoznaje kvalitetan gumarski servis

Izvor: Goodyear

Autor