DOKTORE, POMOZITE

Kako štedjeti gorivo na Citroënu C5 2.0 automatik iz 2007.? Troši 10-11 litara

-

Potrošnju goriva možete smanjiti ako servisirate motor i mjenjač, vozite umjereno te pazite da su gume uvijek napuhane na tlak za puno opterećenje

PITANJE ČITATELJA

Imam Citroën C5 2.0 sa 143 KS i automatskim mjenjačem, 2007. i 198.000 km. Dobro me služi, ali troši 11 do 12 litara pa zbog skupog goriva ne znam što bih više napravio.

Pokušavam ga prodati, jer bih želio kupiti rabljenog dizelaša, ali ga ne mogu ni prodati, niti darovati. Isplati li mi se ugraditi plin?

ODGOVOR DOKTORA

Ako vam je Citroën C5 u dobrom stanju, ne savjetujem vam prodaju, jer ćete u njoj puno izgubiti (trebat ćete auto prodati ispod cijene), a kod kupnje rabljenog dizelaša izlažete se riziku da po visokoj cijeni kupite dotrajao model, s tko zna koliko kilometara.

U takvim se slučajevima često na skupim servisima i popravcima izgubi višestruko više nego se uštedi na gorivu. Potrošnju goriva možete smanjiti ako servisirate motor i mjenjač, vozite umjereno te pazite da su gume uvijek napuhane na tlak za puno opterećenje.

Ujutro motor ne grijte na mjestu, nego odmah krenite i vozite na niskim okretajima dok se motor ne zagrije. Stalno vozite umjereno, bez naglih ubrzanja te na normalnim cestama ne prelazite 90, a na autocesti 120 km/h.

Budete li disciplinirani, prosjek možete smanjiti za devet litara. Ako godišnje prelazite više od 15.000 km, isplati se i ugradnja plinske instalacije.

Autor