DOBRO JE ZNATI

Klima uređaj treba povremeno koristiti i zimi, radi povećanja pouzdanosti i trajnosti

Foto: Screenshot YouTube
-

Korištenje klima uređaja pomaže u odmagljivanju prozora, štiti unutrašnje dijelove sustava jer se radom podmazuju, sprječava da brtve postanu porozne i stvaranje plijesni i bakterija u unutrašnjosti

Ako pri hladnom vremenu uključite klima uređaj, zrak se odvlažuje, a zamagljeni prozori ponovno vam daju čist pogled. Preporučljivo je povremeno uključiti klima uređaj i tijekom hladnijih dana, kako bi se produžio životni vijek. Tijekom rada, pokretni dijelovi u kompresoru i brtve u rashladnom sustavu su podmazani, smanjujući rizik od gubitka rashladnog sredstva.

Kvar na klimatizacijskom sustavu često rezultira skupim popravcima. Redovita uporaba sprječava širenje plijesni i bakterija u unutrašnjosti. Kako bi spriječili pojavu gljivica, vozači bi također trebali isključiti funkciju hlađenja malo prije kraja putovanja, ali ostaviti ventilator uključen. Ovo će izvući vlagu iz sustava.

Ipak, uključivanje klima uređaja u jesen i zimi nije bezuvjetno preporučljivo. Primjerice, uređaj se ne smije koristiti na temperaturama nižim od pet stupnjeva Celzijusa, kad postoji opasnost da se voda u njemu smrzne i prouzroči štetu. Suvremeni sustavi za klimatizaciju automobila obično imaju senzor temperature tako da se “klima” ne može uključiti kad temperatura padne ispod nule.

Kod starijih modela, s druge strane, vozači moraju biti oprezni i paziti da ne koriste klima uređaj u takvim uvjetima. Pri višim temperaturama, u jesen i zimi, preporučljivo je povremeno uključiti klima uređaj.

Autor