DOBRO JE ZNATI

Kočenje troši gorivo, dobar vozač rijetko koristi kočnicu…

Trošak goriva mnogima je težak teret te sve više vozača nastoji smanjiti potrošnju goriva…

Jedan od najboljih načina je da se što više vozi ravnomjernom brzinom, bez čestih ubrzanja i kočenja. Svakim kočenjem nepotrebno se troši gorivo, jer se kinetička energija automobila pretvara u toplinu (trenjem kočne obloge o disk, odnosno bubanj).

Zbog toga treba voziti umjereno i što je moguće više ujednačenom brzinom. Tada će trebati manje kočiti i potom ubrzavati te će potrošnja goriva biti najniža. Po trošenju kočnica vidi se kakav je tko vozač…

Dakle, ako nailazite na semafor s crvenim svjetlom, možete već 200-300 metara prije pustiti gas te kočiti motorom i otporima vožnje. Takvo usporavanje moguće je i ako se drži dovoljni velik razmak od vozila ispred.

Da ne biste nepotrebno kočili, prije toga ne treba nepotrebno ni naglo ubrzavati. A što vozite manjom brzinom, stvarate manju kinetičku energiju (masa puta brzina na kvadrat kroz dva), koju kočenjem-trenjem trebate pretvoriti u toplinu.

To je izravno povezano s trošenjem kočnih obloga, diskova guma, naravno i goriva te habanjem motora. Umjerena vožnja, dakle, višestruko se isplati, a posebno se smanjuje potrošnja goriva.

 

Autor

Preporučeni sadržaj