DOBRO JE ZNATI

Koja je razlika između turbodizelaša 1.9 TDI s 90 i 105 KS?

Advertisements

Turbodizelaš Volkswagen 1.9 TDI u verziji s 90 KS nastao je prigušenjem 1.9 TDI/105 KS, ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač te je pouzdaniji i trajniji

PITANJE ČITATELJA

Koja je razlika između turbodizelaša Volkswagen 1.9 TDI od 90 KS i 105 KS, koji su se ugrađivali u Volkswagen Golf 5? Je li i ovaj od 90 KS u izvedbi PD ili je riječ o starijoj varijanti koja se ugrađivala u Volkswagen Golf 4? Koji je bolji s aspekta trajnosti i koji odabrati?

ODGOVOR DOKTORA

Nije riječ o starijoj varijanti turbodizelaša Volkswagen 1.9 TDI s 90 KS, koji se ugrađivao u Volkswagen Golf 4, a imao je visokotlačnu razvodnu pumpu goriva i klasične brizgaljke za direktno ubrizgavanje. Noviji Volkswagen 1.9 TDI s 90 KS, koji se ugrađivao u Volkswagen Golf V, prigušena je verzija tog motora snage 105 KS te je opremljena direktnim ubrizgavanjem po sustavu pumpa-brizgaljka (PD). Ima niži vršni tlak prednabijanja (1,1 umjesto 1,3 bara) i jednostavniji turbopunjač.

Stoga je Volkswagen turbodizelaš u verziji 1.9 TDI snage 90 KS preporučljiviji, jer se može očekivati da je motor manje istrošen – zbog manjeg mehaničkog i toplinskog opterećenja je trajniji. Vozna svojstva su neznatno lošija, potrošnja goriva slična, a potpada u nižu klasu obveznog osiguranja.

Dakle, ako možete birati, a riječ je o motorima proizvedenim do 2009., izaberite Volkswagen 1.9 TDI u verziji s 90 KS, ali važnije od toga je da izaberete konkretno onaj primjerak modela Volkswagen Golf 1.9 TDI, pete generacije,  koji je u boljem stanju.

Autor