PRAVNI SAVJET

Kupio sam auto opterećen kreditom. Ovo je izlaz iz neugodne situacije…

Foto: Autoportal.hr
-

Dok kredit ne bude isplaćen u cijelosti, knjižica vozila ostaje deponirana u banci, kako bi se, po potrebi, banka mogla namiriti prodajom auta. Imate pravo vratiti automobil prodavatelju i tražiti novac nazad

PISMO ČITATELJA

U ožujku ove godine, na preporuku mehaničara, kupio sam automobil od jednog gospodina. Ugovor smo potpisali i ovjerili kod javnog bilježnika, ali dotični mi do danas nije predao knjižicu vozila.

Ne mogu doći do te osobe, jer je promijenila broj telefona, a mehaničar tvrdi da ni on nema novi broj. Utvrdila sam da je knjižica vozila još uvijek u banci, a auto opterećen kreditom. Što mogu napraviti bez odvjetnika, jer ga nemam čime platiti?

ODGOVOR PRAVNOG STRUČNJAKA

Dok kredit ne bude isplaćen u cijelosti, knjižica vozila ostaje deponirana u banci, kako bi se, po potrebi, banka mogla namiriti prodajom auta. Imate pravo vratiti automobil prodavatelju i tražiti novac nazad.

Napišite joj pismo, kojim tražite predaju knjižice vozila u roku od osam dana, pod prijetnjom kaznene prijave za prijevaru, te ga pošaljite preporučeno s povratnicom. Po proteku tog roka, uzmite kupoprodajni ugovor i otiđite u općinsko državno odvjetništvo te podnesite kaznenu prijavu i odštetni zahtjev.

Svi navodi moraju biti potkrijepljeni dokazima, jer je lažna prijava također kazneno djelo. U državnom odvjetništvu se konzultirajte i o prijavi protiv mehaničara, ako je kupoprodaja dogovorena u njegovoj radionici.

Autor