AUTOMOBILSKO TRŽIŠTE

Kupnja novog automobila? Najgora financijska odluka! Vrijeme je za provjerene rabljene…

Za mnoge je vozače najbolji automobil – novi automobil. Ne i za financijskog gurua, Davida Bacha. Ovaj američki pisac, poduzetnik i motivacijski govornik, poznat po bestseleru ‘Automatski milijunaš’, smatra da je kupnja novog auta ‘financijski najgora odluka koju možemo donijeti’…

AS Kramar, vaša provjerena adresa za rabljena vozila

Kako i gdje kupiti automobil posebno je važno nakon pandemije Covid-19 i u jeku rata u Ukrajini, koji su poharali automobilsko tržište, a kupci, od kojih je većina u (znatno) goroj i neizvjesnijoj situaciji nego prije, jer su bitno porasli troškovi života, itekako razmišlja kako investirati novac, što manje potrošiti i dobiti što više. Zbog toga je važno sljedeće:

Onog trenutka kad odvezete svoj novi automobil iz prodajnog salona, on je već izgubio značajan dio svoje prvobitne vrijednosti, objašnjava Bach za CNBC. Već nakon godinu dana, vaš automobil vrijedi 20-30 posto manje u odnosu na početnu cijenu, a za pet godina pad vrijednosti iznosi 60% ili više. David Bach smatra da je najgore što većina ljudi pozajmljuje novac (uzima kredit) kako bi sebi priuštili novo vozilo.

– Zašto biste uopće pozajmljivali novac samo zato da dođete u posjed neke imovine koja gotovo istog trenutka gubi do 30% svoje vrijednosti? Kupcima koji žele nabaviti novi automobil Bach zato preporučuje da se opredijele za provjereno rabljeno vozilo iz kvalitetne autokuće, starosti 2-3 godine. Prema njegovim riječima, takav je auto ‘skoro kao nov’, a možete ga kupiti po cijeni koja je 30-ak postotaka niža.

David Bach kupce također savjetuje da prije kupnje novog automobila izračunaju njegove godišnje troškove. – Nemojte se fokusirati samo na mjesečne troškove otplate vozila (ako kupujete na kredit), već sagledajte koliko vas auto košta na godišnjoj razini, uključujući osiguranje, troškove za gorivo, redovno održavanje i slično

Bach dalje navodi da tako obračunatu sumu, koju vlasnik treba izdvojiti za svoje vozilo tijekom jedne godine, usporedi sa svojim mjesečnim primanjima i postavi sebi pitanje – je li mu zbilja nužan automobil koji toliko košta na godišnjoj razini, ili može proći i s nekim jeftinijim, možda i malo starijim, ali koji je i dalje u dobrom stanju?

Usprkos svim argumentima koje je David Bach iznio, mnogi kupci (prije svega u zemljama s visokim standardom) odlučuju se za nabavku novog vozila, što je u krajnjem slučaju dobra vijest za sve one koji slijede logiku ovog financijskog gurua i kupuju te iste automobile nakon 2-3 godine, kao očuvane polovnjake.

Izvor: b92.net

Autor

Preporučeni sadržaj