DOBRO JE ZNATI

Kvare li se zračni jastuci? Neće vam se svidjeti ovaj odgovor

-

Koliko traju zračni jastuci? Ne jamči se da će trajati cijeli život vašeg vozila! Evo što trebate znati o dugovječnosti zračnih jastuka.

Izvor: family handyman

Vozači obično ne razmišljaju puno o zračnim jastucima osim ako se ne aktiviraju u prometnoj nesreći. Ili, još gore, ne aktiviraju. Ali ove sigurnosne značajke mogu stariti baš kao i ostale komponente automobila, a možda će ih čak trebati zamijeniti. Kako znati jesu li vam se zračni jastuci pokvarili, odnosno jesu li još uvijek aktivni? Evo što trebate znati:

Neki zračni jastuci imaju datume zamjene. Životni vijek zračnih jastuka ovisi o starosti i marki vašeg automobila. Zato predlažemo da pogledate priručnik za svoj vlasnik ili istražite svoj određeni model na internetu kako biste saznali pojedinosti. Ako trebate zamijeniti zračne jastuke, svakako slijedite upute proizvođača automobila. To uglavnom utječe na starije automobile. Ako imate automobil proizveden prije 1992., postoji velika šansa da biste zračne jastuke trebali mijenjati svakih 15 godina.

Starija vozila također mogu imati zahtjeve za pregled zračnih jastuka: Premda neka vozila nemaju zahtijevane datume zamjene zračnih jastuka, treba provjeriti jesu li predloženi pregledi kako bi se uvjerili da dijelovi zračnih jastuka rade ispravno. Konkretno, sustav za aktiviranje zračnih jastuka, kod nekih starijih modela automobila, može postati upitan. Primjerice, ako pogledate priručnike za automobile Toyota ili Honda iz 90-ih (posebice ranih), vidjet ćete da preporučuju provjeru zračnog jastuka svakih 10 godina i zamjenu ako je potrebno. Imajte to na umu ako kupujete stariji rabljeni automobil. I uvijek istražite ako niste sigurni.

Također, obratite pažnju na masovno opoziv Takata zračnog jastuka. Saznalo se da bi se Takata zračni jastuci na vozilima modela od 2002. do 2015. mogli aktivirati eksplozivno. Metalni komadići mogu čak proletjeti kroz kabinu automobila ako kućište aktivacijskog sustava pukne u sudaru. Ako vjerujete da bi vaše vozilo moglo imati Takata zračni jastuk, provjerite tu informaciju u ovlaštenom servisu, po VIN oznaci vašeg automobila.

Dobre vijesti, današnji zračni jastuci su izdržljivi: počevši od 1995., a od 2000. kod svih modela, zračni jastuci za vozila počeli su dobivati ​​doživotnu učinkovitost. Drugim riječima, očekuje se da će trajati cijeli životni vijek vozila bez ikakvih problema. Međutim, to ne znači da traju zauvijek. Moderna vozila povezuju zračne jastuke sa samodijagnostičkim sustavima kako bi ih testirala. Suvremeni sustavi zračnih jastuka provode samotestiranje pri pokretanju i sustav automobila nastavlja nadzirati zračni jastuk dok vozilo radi. Ako postoji problem, pali se lampica upozorenja. Dakle, kako i kod svake signalne lampice, ako se upali ona za zračni jastuk,, obvezno otiđite u autoservis.

No, velik je problem kod rabljenih automobila, posebice ako su imali sudar u kojem su se aktivirali zračni jastuci. Prilikom popravaka, često se ne ugrađuju novi, nego već potrošeni, a potom umeću odgovarajući otpornici, kako bi ‘zavarali’ upravljački modul. Postoje i slučajevi kanibaliziranja, posebice kod automobila unesenih u inozemstvu. Moguće je da su izvađeni ispravni i ugrađeni već iskorišteni zračni jastuci. Pretpostavlja se da svaki treći uvezeni rabljeni automobil ima neispravne zračne jastuke!

Autor