DOKTORE POMOZITE

Mazda RX-8 (2012.): mogu li ugraditi plin u wankel motor?

-

U wankel motor teoretski se može ugraditi plinska instalacija, ali je to vrlo komplicirano te se malo tko u to upušta

PITANJE ČITATELJA

Mazda RX-8, 2012., povoljno sam kupio rabljeni model (uvoz Italija) s jednim dodatnim motorom, Je li moguće u wankel motor ugraditi pogon na plin i kakva su iskustva do sada bila? Treba li se poslije svakog tankiranja goriva dolijevati ulje…

ODGOVOR DOKTORA

U wankel motor se teoretski može ugraditi plinska instalacija, ali je to vrlo komplicirano te se malo tko u to upušta. Glavni je problem u skučenosti, zbog specifične izvedbe s ovalnim, u sredini malo stisnutim kućištem (trochoid), u kojem se ekscentrično rotira trokutasti klip.

Ugrađene su dvije svjećice za paljenje te nema mjesta za brizgaljku, koja bi izravno ubrizgavala plin. Zbog toga se može ugraditi jedino neizravno ubrizgavanje, preko središnjeg mješača naftnog plina i iznad zaklopke snage te se omjer plina i zraka ne može precizno dozirati.

Kako se u blizini usisnih kanala razvijaju visoke temperature (koncentrirano zagrijavanje je, uz brtvljenje, glavni problem wankel motora), ne mogu se spriječiti povratne detonacije (back-fire), koje uništavaju motor. Kako wankel motor ima znatno lošije brtvljenje klipa od klasičnih motora, potrošnja ulja je višestruko veća te kod svakog dolijevanja goriva treba provjeravati razinu ulja i po potrebi ga dolijevati.

Autor