DOKTORE POMOZITE

Volkswagen Cady 1.6 TDI (2010.): Mogu li koristiti plavi dizel umjesto Eurodiesela?

Ni u kojem slučaju ne točite plavi dizel u spremnik vašeg Caddyja 1.6 TDI (to je prvi njegov dizelaš, s ubrizgavanjem po sustavu ‘common-rail’, zamijenio je 1.9 TDI s PDE (‘pumpa-brizgaljka)…

PISMO ČITATELJA

Imam Volkswagen Cady 1.6 TDI iz 2010., pa me zanima može li se, s gledišta trajnosti i pouzdanost motora, voziti na plavi dizel, je to dobro ili nije? Dosad sam točio euro dizel. Koja je razlika između plavog dizela i euro dizela?

ODGOVOR DOKTORA

Ni u kojem slučaju ne točite plavi dizel u spremnik vašeg Caddyja 1.6 TDI (to je prvi njegov dizelaš, s ubrizgavanjem po sustavu ‘common-rail’, zamijenio je 1.9 TDI s PDE (‘pumpa-brizgaljka).

Prvo, time radite teški prekršaj, varajući državu, jer u plavom dizelu nema propisanih davanja za cestovna motorna vozila. To povlači i kaznenu odgovornost te je propisano i oduzimanje vozila.

Drugo, plavi dizel nema potrebnu čistoću, jer nije namijenjen motorima sa suvremenim sustavima ubrizgavanja common-rail te je sadržaj sumpora i ostalih štetnih tvari višestruko veći od dopuštenih vrijednosti.

Zbog toga biste smanjili pouzdanost i trajnost vitalnih dijelova motora (brizgaljki, ventila, karika, cilindara, ležajeva), prvenstveno zbog nakupljanja taloga, čađe i kiselina.

Autoportal No.1

Autor

Preporučeni sadržaj