DOKTORE POMOZITE

Na diskove, pločice i spojku nema garancije! To su potrošni dijelovi…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Agresivna vožnja skraćuje vijek i uništava te bitne sklopove, koje doslovce možete potrošiti (uništiti) u samo 1000 km, i kraće, to su ‘potrošni dijelovi’, čiji vijek presudno ovisi o načinu vožnje…

PITANJE ČITATELJA

Nissan Qashqai 1.5 dCi, pod garancijom i s prijeđenih 40.000 km star tri godine. Vozim već 20 godina tako da nisam početnik i nikada do sada nisam imao ovih problema…

Potpuno su mi se istrošile disk pločice i jedna je došla do mesa, ali mi u servisu to ne priznaju pod garanciju i žele naplatiti i pločice i rad. Je li to u redu, jer smatram da sam zakinut? Što mi savjetujete?

ODGOVOR DOKTORA

Stav servisa je u redu. Naime, disk pločice, diskovi, spojka i gume su potrošni dijelovi i to se po pravilima struke ne priznaje u garantnom roku. Naime, to isključivo ovisi o stilu vožnje te biste trebali preispitati kako vozite.

Nesavjestan vozač može, ne u 40.000 km, nego u samo tisuću kilometara (u ekstremnom slučaju i manje) potpuno istrošiti bilo koji od navedenih dijelova. Vi možda niste ni svjesni da vozite agresivno, odnosno pogrešno.

Savjetujemo vam da vozite umjerenije i što više kočite motorom, umjesto kočnicama.