SAVJET VOZAČIMA

Na velikim vrućina klima uređaj koristite umjereno

Temperaturnu razliku između okoline i unutrašnjosti automobila preporučljivo je podesiti na šest do sedam Celzijevih stupnjeva
Vožnja u prevrućoj kabini nije samo neugodnija i nezdravija, nego i nesigurnija nego u normalnim uvjetima, posebice na autocesti. Visoke temperature ubrzavaju umaranje te otežavaju koncentraciju i sposobnost zapažanja. Svaki stupanj preko 27°C  produljuje vrijeme reakcije vozača za pet posto, što je u vožnji opasno, posebice pri velikim brzinama. Posebice i stoga što su vrućinom omamljeni vozači skloniji riskiranju. Zbog toga je iznimno važno voziti u primjereno ohlađenom automobilu.
Temperaturnu razliku između okoline i unutrašnjosti automobila preporučljivo je podesiti na šest do sedam Celzijevih stupnjeva. Mnogi, pretjeruju s intenzitetom hlađenja, postavljaju temperaturu unutrašnjosti na 20 Celzijevih stupnjeva i niže, kad je vanjska temperatura viša od 30. Time rade višestruku štetu, jer toplinsku šokovi pri ulasku i izlasku iz automobila ugrožavaju zdravlje te se povećava rizik upala, prehlada i problema s krvožilnim sustavom. Istodobno se prekomjerno povećava potrošnja goriva, i više od litre na sto kilometara, a dodatno se napreže i haba klimatizacijski uređaj.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo