CVH SAVJETUJE

Ne čekajte posljednji trenutak za tehnički pregled vozila

Mnogi vlasnici vozila ne znaju da se na tehnički pregled može doći prije datuma upisanog u prometnu dozvolu, u mjesecu u kojem prometna dozvola istječe.

Primjerice, ako istječe 15.6.2020. te ako se na tehnički pregled i produljenje valjanosti prometne dozvole dođe bilo kada između 1.6. i 15.6., prometna dozvola će se uvijek ovjeriti od 15.6.2020. do 15.6.2021.

Tako vlasnici vozila mogu planirati odlazak u stanicu za tehnički pregled i ranije, u dane za koje znaju da je u stanici za tehnički pregled, u koju uobičajeno odlaze, manja gužva.

Centar za vozila Hrvatske preporučuje da vlasnici tehnički pregled vozila i produljenje prometne dozvole obave barem 10 dana prije isteka, ali samo ako je to moguće obaviti u mjesecu u kojem istječe valjanost prometne dozvole.

Tako se, u slučaju nađenih nedostataka, zbog kojih vozilo ipak još smije biti u prometu, vozilom može doći do servisa i vratiti u stanicu za tehnički pregled, s važećom prometnom dozvolom. To je važno ako policija, u redovnoj kontroli prometa, zaustavi vozilo.

Ako vozilo ne prođe tehnički pregled, vlasnik njime može pristupati besplatnom ponovljenom tehničkom pregledu u roku od 15 dana, računajući dan prvog pregleda. Ako je 15. dan neradni ili praznik, besplatni je ponovljeni tehnički pregled moguć prvog sljedećeg radnog dana.

Kako bi se vozilo registriralo ili produljilo važenje prometne dozvole, treba platiti sva obavezna davanja vezana na vozilo. Većinu, ekološku naknadu, godišnji porez na motorna vozila i upravnu pristojbu kod promjene vlasništva vozila, moguće je platiti u stanici za tehnički pregled. Tako vlasnici vozila mogu sve obaviti na jednom mjestu, uz najmanji gubitak vremena.

Usto, redovni servis vozila planirajte nekoliko dana prije tehničkog pregleda i to napomenite serviseru. Tako ćete vozilo bolje pripremiti, a ako se na njemu i nađu neispravnosti, u servisu će ih otkloniti prije tehničkog pregleda vozila.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo